Kies een jaartal

Boerderij op De Paltz

Gepubliceerd 24-07-1996

Boerderij op de Paltz

“Deze boerderij (?) op bijgaande foto is in heel Soest niet te vinden en toch is deze foto in Soest gemaakt. En de mensen die er op staan? Foto gevonden in oude boeken, waarschijnlijk gemaakt in de twintiger jaren (kleiner formaat) en gekopieerd. Misschien dat u via uw courant duidelijkheid kan brengen. Zou leuk zijn”
Voorgaande tekst begeleidde de foto die een lezer ons een jaar geleden deed toekomen. We hebben de foto toen laten plaatsen, hebben intussen goed rondgekeken en geluisterd, zonder veel verder te komen. Maar nu, kort geleden kregen we een ingang dicht bij de bron. Vandaar dat we nu weten wat we toen niet wisten.
Het pand dat u op de foto ziet, staat er nog steeds, in zijn volle glorie kan je wel zeggen. Het is een privé-woning gelegen aan een niet meer voor iedereen doorrijdbare weg, de ingang (die op de foto staat) ligt afgewend van de huidige toegangsweg en de muren zijn tegenwoordig wit. Daardoor komt de herkenning niet zo gemakkelijk. Maar het metselpatroon, dat zo markant is, is duidelijk te herkennen. En dat huisnummer 4 is, als u er vóór staat, ook duidelijk te herkennen , er is zelfs net enige heibel over geweest bij de commissie ruimtelijke ordening enz.
We hebben het over de nummering van de bewoning van wat algemeen “de Paltz” wordt genoemd. En in het bijzonder hebben we het over de Paltzboerderij, gebouwd in 1863  door jonkheer Rutgers van Rozenburg die toen de hele Paltz bezat (Redactie: deze informatie is onjuist want de de Paltz was toen nog niet in het bezit van jhr. Rutgers van Rozenburg ).
En nu de mensen op de foto. De kern daarvan waren vier leden van de familie Van Rooijen, allen ongehuwd en afkomstig uit Jutphaas. Links zat “tante JO”(Antonia) en op de andere stoel, zonder hoofdtooi Gijsbertha. Met petten op: links Bertus, rechts voor de deuropening “ome Gijs”. Helemaal links stond nichtje Corry, die er logeerde en rechts ook voor de deuropening was Ida, dienstmeisje en huisgenote. De drie overige personen waren pensiongasten. Want toen al, het moet in de jaren twintig zijn geweest, diende de Paltzboerderij als pension, zo goed als ook in de jaren dertig toen het echtpaar Voorthuizen er de scepter voerde en de eerdere bewoners de Paltz boerderij verruild hadden voor het verblijf in Huize Nellysteyn in Soesterberg.

Nagekomen reactie op 4 mei 2020 van Spohia van Delft:
Om en nabij 1955/57 ben ik met mijn familie diverse malen op vakantie geweest op de boerderij. In die tijd werd de boerderij (ook) gebruikt als kalkoenen fokkerij. Ik herinner me dat al die beesten gewoon los liepen op het terrein. Bertus van Voorthuizen organiseerde regelmatig dingen voor de gasten. Bijvoorbeeld een avondwandeling door het bos richting het landgoed, waarbij hij spookverhalen vertelde. Hij had ook allerlei dingen verstopt langs de kant van het pad, om het verhaal nog spannender te maken. Ook organiseerde hij konijnenjachten. Alle gasten gingen op een wagen, achter de tractor en hij reed dan in het donker over de velden. Superspannend allemaal.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden