Kies een jaartal

Militairen in oorlogstijd (1e wereldoorlog)

Gepubliceerd 28-08-1996

Militairen in mobilisatietijd (eerste wereldoorlog)

We hadden er weinig verwachtingen van. Tachtig jaar geleden, zomaar een groep militairen…. Nederland was niet direct deelgenoot in de eerste wereldoorlog, maar het conflict liet ook hier weinig mensen onberoerd. Op zijn minst gezegd: het was een bewogen periode.
Toch blijkt dat iemand uit Soest, mevrouw Dien van Hornsveld ( bijna een eeuw oud) op de foto van  vorige week de man herkent waarmee ze later zou trouwen: Gerrit van Groningen, afkomstig uit Amsterdam, maar destijds gelegerd in Soest. U ziet hem als derde van rechts, bivakmuts op zijn hoofd en als enige duidelijk met wapen. Mevrouw Van Hornsveld herinnert zich dat hij had deelgenomen aan een schietwedstrijd en daarbij een prijs had gewonnen. Zijn commandant staat rechts van hem.
We weten dus wel iets, maar we weten nog niets meer doordat de familie een briefkaart heeft die Gerrit aan zijn broer heeft gestuurd, die óók in dienst was: “Aan  den Militair M. Van Groningen, 1e Bataljon , 2e Compagnie 4e Regiment Jagers, Veldpost”- gewone adressen gebruikte de gratis ‘veldpost’ niet. De briefkaart is een foto van acht mannen waaronder Gerrit, aangegeven door een kruisje. Eén van de mannen toont een bord met de tekst: Lichting 1918 – Nooit naar huis – Soest 28/10/17 en het poststem pel ( die gebruikte de veldpost dus wel) luidde Soest 3.XI.17, dezelfde datum die Van Groningen zelf ook gebruikte. We weten dus exact de datum, we weten een naam en we weten de plaats. Dan zij onze lezers toch een mooi resultaat !


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden