Kies een jaartal

Rosarium

Gepubliceerd 18-09-1996

Rosarium

Ruim drie maanden geleden lieten we u een foto zien van de muziektent die lange jaren een aanwinst is geweest voor dit dorp, zij het steeds minder. Maar laten we bij het begin beginnen.
Dat moet geweest zijn toen hotel Eemland nog De Koophandel werd genoemd en op het plek stond waar nu veel verkeer over gaat: de vierhoek Van Weedestraat-Nassauplantsoen. Al omstreeks de eeuwwisseling moet er voor de muziek naar een betere locatie zijn uitgekeken en werd gekozen voor een opstelling in het rosarium. Dat was gekomen met de ingebruikneming van het nieuwe gemeentehuis in 1894.
Aangezien de Soester fanfare PVO ( Patienta Vincit Omnia) subsidie wilde hebben, kwam er in 1901 – twee jaar na de oprichting 0- een verzoek daartoe, dat werd ingewilligd op een aantal voorwaarden. PBO moest regelmatig uitvoeringen geven , zeker twee per jaar. De tent kwam, zoals verlangd, in het rosarium en er zou nooit op zondag muziek worden gemaakt. De hele ‘deal’ kwam in 1913 opnieuw ter tafel toen de gemeente de muziektent overnam tegenover een jaarlijkse subsidie van f. 150,--.
Overigens was het rosarium als in 1906 verfraaid met de lantaarnpaal die de bevolking burgemeester mr. Loten van Doelen Grothe ten geschenke had gedaan bij zijn 25-jarig ambtsjubileum. Die lantaarn is omstreeks 1962 van standplaats veranderd en is nu te bezichtigen op de parkeerplaats bij de Oude Kerk. Als u er toch gaat kijken, kunt u meteen ook de tekst lezen waartoe de dankbare  inwoners zich geinspireerd voelden. Dat was in 1928.
Het rosarium is er nu ook al jaren niet meer. Er kwam daar een onderkomen voor de VVV, met erachter een parkeerterrein dat wekelijks gebruikt werd als markt. De  markt is begin jaren tachtig verplaatst naar de omgeving Smitsweg en daarmee bent u een beetje op de hoogte van de huidige situatie.
O ja de muziektent. Die is van kwaad tot erger vervallen. Vermoedelijk is hij het laatste gemist bij het feestelijk in gebruik nemen van het nieuwe gemeentehuis.
(De muziektent is gerestaureerd en in het bezit van het Groot Gaesbeeker Gilde)


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden