Kies een jaartal

Woning uit advertentie van P.Man

Gepubliceerd 25-09-1996

Woning uit advertentie van woningbureau P. Man

Het woonhuis dat we u twee weken geleden lieten zien, is niet verdwenen, maar de naam Wilhelmina kunt u er niet meer lezen. Het hekje waarop de naam stond is in zijn geheel verdwenen, de met klampen gedecoreerde voordeur is vervangen , evenals veel ramen die nog ontworpen waren volgens de Amsterdamse schoolstijl. Zelfs de buurtnaam “Villapark De Engrand”, herinnert niemand zich meer. We hebben het over het huis aan de Van Straelenlaan 44, die tot begin 1946 nog Lange Bergstraat heette.
De advertentie uit de Gids voor Soestdijk-Soest-Soestduinen –Soesterberg was in 1926 opgegeven door Makelaarskantoor P. Man, gevestigd aan de Steenhoffstraat 5, maar die P (Pieter) was in Soest beter bekend als de man van de lunchroom-banketbakkerij. Die had hij aan de Burgemeester Grothestraat, hoek Heuvelweg laten bouwen. Maar nu laten we u even leiden door onze lezer H. de Wolff, die vle jaren later de verre opvolger van P. Man zou zijn.
“P. Man was aan het begin van deze eeuw een hardwerkende banketbakker die zijn – “met gouden en zilveren medailles bekroonde”- gebakjes verkocht in een villa-achtige winkel annex lunchroom in de Burgemeester Grothestraat. Toen hij wat geld gespaard had, kocht hij een huisje voor geldbelegging, dat hij na enige tijd weer met winst verkocht. Dat herhaalde zich enige malen en P.Man ontdekte dat het verhandelen van onroerend goed veel lucratiever was dan het bakken van taartjes, waarvoor hij iedere dag nog vroeg opstaan moest bovendien.
Hij startte in 1919 het Woningbureau P. Man in het pand Steenhoffstraat 5. De gegadigden voor een huis kwamen toen gewoonlijk per trein naar Soest, dus een kantoor vlak bij het station Soestdijk was mooi meegenomen. Ik heb de man nooit ontmoet, maar veel over hem gehoord. Het was iemand met een nogal flexibel normbesef, die meer beloofde dan hij kon waarmaken. Medio 1935 verkocht hij zijn kantoor en vertrok richting Overijssel, waar hij in de veertiger jaren het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. Zijn opvolger in Soestdijk was ir.J.G.F.Gijzen , een civiel ingen ieur die in de crisisjaren zijn baan bij Gemeentewerken in Den haag was kwijtgeraakt en daarna op advies van een familielid, de makelaarsstudie had opgepakt. Gijzen was de meest eerlijke makelaar die ik ooit heb gekend.
Van P. Man had Gijzen het perceel Steenhofstraat  5- met recht van koop – gehuurd voor de tijd van drie jaar. Toen de huurtijd was verstreken, ontving Gijzen bericht dat hij het pand kon kopen ( voor een voor die tijd bijzonder hoge koopsom). Gelukkig was op dat moment  het naastgelegen dubbele woonhuis Steenhoffstraat 7 en 9 te koop voor een bedrag dan minder dan de helft bedroef dan P.Man voor het pand Steenhoffstraat 5 gevraagd had. Zijn verkoopplan ging dus mooi de mist in en het kantoor werd verplaatst naar Steenhoffstraat 9.
Tot 1965 heeft Gijzen , gesteund door zijn ijverige vrouw, het makelaarsbedrijf uitgeoefend. Tot het moment dat zij zijn affaire aan mij overdroeg, bleef hij op zijn briefpapier vermelden dat hij de eigenaar was van het “Woningbureau P.Man”, maar op 1 februari 1965 ging door mijn toedoen dit bureau geruisloos ter ziele”.
Dank voor deze bijdrage van . de Wolff, al jarenlang geen makelaar meer in onroerende goederen, maar nog steeds inwoner van Soest (en lezer van de Soester Courant).


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden