Kies een jaartal

Bondshuis Ned. Protestanten Bond

Gepubliceerd 23-10-1996

Bondshuis  Ned. Protestanten Bond

“Was het een loods, een barak, een onderkomen voor vluchtelingen?”vroegen wij u half juni toen we deze foto voor de eerste keer aan u voorlegden. We weten het nu, maar het was meer toeval dan doordat we overspoeld zijn door tip van lezers.
We  vonden een advertentie in het promotieblad “Soesterbergs Bloei” uit 1939 en wat u in de krant zag was het “Bondshuis” van de Nederlandschen Protestanten Bond, aanbevolen voor “conferenties en landdagen, scholen en zondagsscholen, buitendagen van jeugdgroepen, vergaderingen, vacantiebedrijf”.
Het was “prachtig gelegen in het Bosch- en heidegebied tussen Amersfoort-Utrecht en Baarn-Zeist ! Vanuit Amersfoort in een kwartier met de bus en tram bereikbaar. Groot en vrijliggend terrein .Grote lezingenzaal. Meerdere slaapzalen en kamertjes. Goed geoutilleerde keuken ’s Zomers ook slaapgelegenheid in tenten. Verblijf voor minstens 100 personen. Billijke verhuurtarieven. Bij vooraf gegeven bericht te allen tijde te bezichtigen. Inlichtingen en prijzen b.v. administrateur “
Die administrateur hield (toen) kantoor aan de Nieuwegracht te Utrecht, wat de belangstellende in 1996 niet direct verder hielp. Eigenlijk toch toeval: Het Bondshuis is tegenwoordig onderdeel van het bungalowpark  de Meijerij gelegen aan de Amersfoortsestraat in Soesterberg. En het gebouw van de foto staat er nog steeds, weinig veranderd. Het heeft natuurlijk wel een historie. Die begon tenminste in de Eerste Wereldoorlog toen het terrein werd ingericht voor de huisvesting van Belgische vluchtelingen, in dit geval speciaal de Belgische vluchtelingenvrouwen die hier een min of meer welkom onthaal vonden.
De in 1918 gesloten wapenstilstand gaf de vrouwen al gauw de vrijheid naar eigen land terug te keren, waardoor het terrein vrij kwam voor een nieuwe bestemming. De jonge Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen “Religie en Kunst”zag het bijna vijf hectare grote terrein als basis voor haar vele buitenkerkelijke activiteiten, wat onder meer leidde tot verhuur als vakantieverblijven. De Tweede Wereldoorlog vormde een breuk waar het terrein in verzandde, mede doordat de belangstelling van de vrijzinnigen iets anders gericht raakte. De nieuwe belangstelling voor het bosterrein kwam van Leendert Meijer, een horecaman uit Huis ter Heide die voor zijn opgroeiende dochters een andere omgeving zocht dan een kroeg. De bouwsels op het terrein waren heel bruikbaar voor het onderbrengen van een nieuwe groep mensen die ontheemd waren geraakt, gerepatrieerde Indische Nederlanders. Daarvan zijn er heel wat aan de Amersfoortsestraat geweest en toen de stroom verminderde kwamen er Amerikanen. Tegenwoordig is het geheel een zeer rustiek gelegen hotel- en bungalowpark, waar met wat goede wil nog steeds sporen van vroegere bewoning zijn te herkennen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden