Kies een jaartal

rk toneelvereniging Hogerop

Gepubliceerd 06-11-1996

R.k. toneelvereniging “Hogerop”

Kort na de oorlog voorzag de R.K. Gem. Toneelvereniging “Hogerop “duidelijk in een behoefte. Mensen vonden het leuk om te spelen, en er werd naar de uitvoeringen uitgekeken. Veelal werden de stukken enkele malen opgevoerd.
Er waren ook wel uitwisselingen met buurgemeenten, zo van “Als jullie een avond bij ons verzorgen, komen wij een avond bij jullie “.  De bonte avond “Wij zijn niet bang”,  waarvan we u een half jaar geleden een affiche lieten zien ( “Lachen van het begin tot het eind!”) werd in april 1947 tweemaal gegeven en donderdag 1 mei nog een derde keer.
“Hogerop”had verschillende steunpilaren. Namen als Rietje Olthof, Tilly Roeten, Jopie Reijerse,Alfons Hoofd en Gerrit Westerveld. Er werd ook regelmatig gerepeteerd en een van de organisatoren was Max Engberink als regisseur, maar ook als verzorger van de schmink en het kapwerk. De basis van de vereniging werd in 1945 gelegd, maar het werd 1947 voor de eerste uitvoering tot stand kwam. Dat was “De verschoppeling”, tragedie in drie bedrijven .
Een tableau de la troupe 1948 ( uiteraard voor de zelfgemaakte coulissen) staande van links naar rechts:
1. Toon Hoofd
2.   ?
3.  Bertus van Nimwegen.
4. Niek Hilhorst
5. Evert van Klooster
6. Gijs van Klooster
7. Steef van den Deijssel
8. …van Klooster
9. Gerrit Westerveld ofteweg Gert Hit
10. Toon Vrakking
11. Alphons Hoofd
12. Toon de Beer.

Zittende: Rietje Olthof, Teus Roeten ( beheerder van het St.Josephgebouw, waar werd gespeeld), Max Engberink, regie en kapwerk
Onder zittend
1.  Tilly Roeten
4.      Coby Pol
6.      Jopie Reijerse.

Ondanks de successen ging het enthousiasme voor hogerop toch achteruit. Et kwamen financiële lasten als auteursrechten en gemeentelijke belastingen, de zaal werd duurder, de boekjes voor de teksten duurder, mensen verhuisden, trouwden – de laatste uitvoering moet in 1950 zijn gehouden. Waarmee natuurlijk niet gezegd is dat daarmee het amateurtoneel in Soest geheel van de baan was.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden