Kies een jaartal

Klokken Mariakerk

Gepubliceerd 11-12-1996

Klokken Mariakerk

Nog steeds zijn we er niet helemaal uit, maar laten we u vertellen hoe ver we ( met veel goede hulp) zijn gekomen: de klokken van de Mariakerk, hier eind augustus afgebeeld.
We vroegen u toen of u kon zeggen of die klokken de kerk in werden getakeld of juist eruit, en dat weten we dus nog steeds niet met zekerheid. Er is voor beide voorstellingen wat te zeggen en we hebben niemand getroffen die het met zekerheid wist te vertellen.
Wel hadden we een dorpsgenoot, Van Breukelen aan de lijn die er bij was toen de klokken net uit de toren waren gehaald. Hij zat op het zangkoor en herinnert zich heel goed dat de toenmalige pastoor Smit persoonlijk met krijt op een klok schreef: “De klokken uit de toren, de oorlog is verloren, wie met gewijde kogels schiet wint de oorlog zeker niet “. Die voorspelling, gewaagd als ze was in 1943, is dus wel uitgekomen!. Er moet in die tijd ook iemand het initiatief hebben genomen het geluide van de klokken voor het nageslacht vast teleggen. Daar bestaat in het merkarchief nog een notitie van, gedateerd kersttijd van 1941-1943. Overigens heeft het parochiale kerkbestuur nooit betaling willen hebben voor de klokken die zo belangrijk  waren voor de Duitse bewapeningsindustrie. “De tonen der klokken zijn door de N.S.F. van Hilversum op een grammofoonplaat opgenomen Moge spoedig nieuwe klokken de prachtige oude klokken vervangen”. Dat vervangen, hoewel met voortvarendheid aangepakt, heeft toch wel enige tijd gevergd. Naoorlogse schaarste? Financiële problemen? De oorspronkelijke klokken uit 1925 waren een schenking van goedgevige parochianen geweest, maar was dat met de nieuwe klokken ook zo?. We hebben wel een nota gezien voor drie nieuwe klokken, gedateerd 22 september 1948, gestuurd aan pastoor Smit. Drie nieuwe luidklokken. Dat kostte toen bijna 10.000 gulden en daar waren vracht en montage bij inbegrepen. Maar geen namen van goede gevers staan erbij.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden