Kies een jaartal

Klein Engendaalweg (boerderijtje)

Gepubliceerd 24-12-1996

Boerderijtje aan Klein Engendaalweg.

Dat romantisch uitziende boerderijtje van 11 december zult u in Soest niet meer aantreffen. Het lag aan de Klein Engendaalweg en heeft in 1992 plaats moeten maken voor het doorgaande verkeer van wat nu de Koningsweg is. In deze hoek van Soest is de afgelopen tien jaar wel zo het een en ander veranderd, dus.
Wanneer het huisje is gebouwd is onduidelijk, wellicht was het omstreeks de (vorige) eeuwwisseling. De foto is waarschijnlijk genomen in de zestiger jaren toen het in handen was van Van den Broek, eerst Nico, later zijn zonen Jaap en Wout die er een sloperij/metaalhandel hadden. Met een beetje goede wil kunt u rechts op de foto nog een van hun vrachtwagens op de weegbrug zien staan, zo goed als u op het grasland ervoor nog wat schapen kunt zien. Dichter bij de Nieuwe Weg ( waar de fotograaf dus met zijn rug naar toe stond) was het stuk land waar destijds de kunstschilder Sebo Detmers woonde en zijn kerstbomen verbouwde. Het huis van de foto werd later nog bewoond door ene Henk van Korlaar, tot het geheel omstreeks 1984 aan de gemeente werd verkocht. Van Korlaar zorgde ter plekke voor het terrein en de handel.
Het terrein van Van den Broek hield niet op bij de hoge bomen waarachter het dierenasiel te vinden was op grond die voor één nominale gulden door Van de Broek voor het asiel was afgestaan. Daarachter lag een groot woonhuis, jarenlang bewoond door zuster Grootveld, en nog verder woonden T. en J. Muis die in de schillenhandel zaten.
Maar  Klein Engendaalweg 36, het huisje van de foto, is het grootste deel van de periode tussen de twee oorlogen het bezit geweest van Bart Stuivenberg en zijn vrouw. Bart was kolenboer en bezat ter plekke een groot aantal vierkante meters. Er staat nu vooral nieuwbouw, enigszins afgeschermd door een geluidwal


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden