Kies een jaartal

Krommert

Gepubliceerd 02-01-1997

De Krommert

We komen terug op die mooie boerderij waarvan we u in augustus een luchtfoto lieten zien. Het was “De Krommert”, gelegen aan wat nu de Peter van den Breemerweg heet maar Zwarteweg toen ze in 1895 werd gebouwd. De naam “De Krommert” slaat op de dubbele haakse bocht die er van oudsher in de weg is geweest.
Toen Aalbert Kujijer de boerderij destijds liet bouwen, had hij er geen directe bestemming voor: Hij had al een boerderij “Grotels” aan de Olijkeweg. Hij verhuurde de nieuwe boerderij aan ene Stalenhoef, tot in 1910 Aalberts kleinzoon Hannes (Johannes) van den Breemer haar betrok. De volgende eigenaar werd Hannes oudste zoon Arie, toto in 1995 een ruilverkaveling Arie’s zoon Jos bewoog de boerderij op te geven voor een vestiging richting Baarn “Bremeentje”.
De foto moet omstreeks 1939 zijn genomen, wat te zien is aan de hoeveelheid grond die er toen was opgebracht aan de noord-oostkant. Dat zand kwam beschikbaar doordat er voor het Nederlandse leger stellingen moesten worden gebouwd en was nuttig doordat er ter plaatse sprake was van wateroverlast.
De twee hooibergen zijn in de jaren zestig verdwenen omdat ze nieuwbouw in de weg stonden. Het meest linkse gebouw op de foto werd gebruikt als washok voor het melkgerei, het koken van de aardappels en als ( meer naar achteren) varkensstal. Het achterste gebouw diende voor de schapen. Het had eerder op de Eng gestaan.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden