Kies een jaartal

Villa Heidewijck Soesterberg

Gepubliceerd 26-02-1997

Villa Heidewijck in Soesterberg

De briefkaart was in 1925 afgestempeld en we vroegen ons af of het huis nog wel bestond. We vroegen het zelfs aan geboren en getogen Soesterbergers en die wisten het niet in de eerste instantie.
Later wel, toen was het weer duidelijk. Maar andere Soesterbergers belden ons wel, die kenden het huis heel goed. “Zo’n beetje het bekendste huis van Soesterberg”,  zei iemand. “Het staat op de lijst van gemeentelijke monumenten”. Daar hadden we nog niet gekeken, maar ja hoor, het staat er, met bijna dezelfde foto. Zullen we ons de volgen de keer nog beter oriënteren!.
Het huis staat er  nog, nauwelijks veranderd, zo te zien, in volle glorie. Het staat aan wat nu de Banningstraat is in Soesterberg, tussen de sporthal en de Marechausseekazerne in, vroeger heette het daar de Amersfoortsestraat. De naam van de villa is Heidewijck en ze werd in 1903 gebouwd. Het boekje Soest Monumentaal meldt onder andere dat de witgepleisterde villa van landschappelijke waarde is vanwege “de bostuin die het pand omringt”,en van architectuurhistorische beteken is vanwege de bouw door de Amsterdamse architect Jan Stuyt. En voegen daar aan toe: ‘Als voormalige dokterswoning van en ige betekenis voor de nederzettingsgeschiedenis van Soesterberg’. En zo is het ook, want bijna iedereen die ons over de foto belde, herinnerde zich dat dokter Splinter er gewoond heeft. We hebben nog niet exact uitgepluisd wanneer dokter Splinter er is komen woonde, maar hij woonde er in elk geval in de jaren vijftig, zestig en zeventig.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden