Kies een jaartal

Hoksbergen Birkstraat

Gepubliceerd 12-03-1997

Verdwenen bebouwing aan de Birkstraat.

Nu het huis met die lei-lindes ervoor ( en opzij!) van vorige week. Dat heeft aan de Birkstraat gestaan, ongeveer tegenover hotel Het Witte Huis. Overigens heette de Birkstraat in het begin nog net de Soester Straatweg.
Het is ongeveer in 1921 gebouwd door de weduwe Hoksbergen die er met haar vier kinderen ( een meisje, drie jongens) wilde gaan wonen. Ze kwam van een boerderij aan de Eem ( de Vurige Wagen) die op een plek had gestaan waar de gemeente Amersfoort wat anders mee wilde (industrieterrein). In het adresboek van 1921 staat de weduwe nog als ‘landbouwster’, maar eigenlijk zat ze toen al op de koers om koopvrouw te worden via de handel in fourage: graan en meel. Het adres was toen Birkstraat 83.
Die graanhandel moet goed van de grond zijn gekomen en toen de weduwe in 1929 kwam te overlijden, kon het bedrijf door de volgende generatie worden voortgezet. De oudste zoon Aart trouwde en betrok het huis dat u op den foto ziet. Zijn jongere broer Roel ging er naast wonen, nummer 145 aan de Birkstraat. In 1936 overleed Aart en zijn weduwe gaat naar Amersfoort. De woning wordt gesplitst ( de foto is van voor die tijd) en vanaf 1937 in tweeën bewoond. In 1961 werd het huis gesloopt en kwam er een vierkant gebouw voor in de plaats dat in vieren is ingedeeld, deels woonhuis, deels kantoorruimte. Maar in 1988 voldeed dat ook niet meer. Het werd opnieuw gesloopt en er kwamen op die plek twee woningen. In de ene helft woonde tot voor kort de weduwe van Roel Hoksbergen, de andere helft wordt bewoond door het echtpaar  Van den Breemer-Hoksbergen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden