Kies een jaartal

Boerderij aan Grote Melm - Van Roomen

Gepubliceerd 09-04-1997

Boerderij aan de Grote Melm; van Roomen

Eind januari hebt u op deze plek een foto kunnen zien van een boerderij aan het water. Binnen Soest zijn daar niet zo heel veel mogelijkheden voor, maar de vraag was ook wat er inmiddels ter plaatse veranderd was.
Nu, het was aan de Grote Melm, de boerderij van de Van Roomens, Grote Melmweg 10. De foto is omstreeks 1975 genomen en er is daar wel het een  en ander veranderd, maar toch niet zo dat de eerste de beste passant het opmerkt. Laten we maar wat noemen.
Die grote silo links achter, daar is een tweede silo naast gekomen en allebei zijn ze nu voorzien van een deksel. En de varkensstal vooraan is óók verdubbeld, er zijn nu dus twee varkensstallen naast elkaar, en de schuur die u op de foto  achter het woonhuis ziet, is inmiddels óók woonhuis geworden (daarover is wel zo’n anderhalf jaar touwgetrokken met de commissie monumentenzorg, want die had heel wat noten op haar zang voor het was goedgekeurd. Het beeld is er overigens niet zo erg door veranderd. De foto zou nauwelijks anders uitvallen. Nu wat is er verder nog veranderd? De Eem is op deze plaats gekanaliseerd geraakt, maar dat ziet u zo niet, zoals de foto ook niet aangeeft wat er intussen aan onderhoud is gedaan. Men weet wellicht dat dit een van de oudste plekjes van Soest is. De boerderij moet halverwege de 17e eeuw zijn gebouwd en is ook al die tijd in handen geweest van dezelfde familie. Tegenover de boerderij, aan de andere oever van de Eem dus, moet al in de veertiende eeuw een bouwwerk hebben gestaan dat als “kasteel”is beschreven. Dat heette Hamelenberg. In de 15e eeuw is het nog genoemd als boerderij en nog heel veel later zijn er bij het baggeren inde Eem nog wel brokken metselwerk bovengekomen. De Grote Melm heeft ook al heel lang gegolden als overslagplaats , onder meer van stenen, turf, knollen, kalk.
Uit het archief van de Van Roomens hebben we nog de bijgaande familiefoto ter beschikking gekregen, genomen in 1934 bij de boerderij. Men ziet daarop het echtpaar Willem Wouter van Roomen en Margaretha van Roomen, van Logtenstijn, met van links naar rechts Richard ( hij kwam als 14-jarige onder een trein); Richarda met de kloosternaam Jacoba een van de zusters Augustinessen; op moeders schoot Willem; achter staande, Piet (heeft ook op de Grote Melm geboerd, maar overleed in 1985); Gerard, net 65 geworden; staande, een dienstmeisje; dan Johannus Gerardus ( Jan en helemaal rechts Cornelia (Cor, nu de weduwe Rigter). De dagelijkse leiding is nu in handen van Willem en Gerard, terwijl ook Willem junior al meetrekt.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden