Kies een jaartal

Huize Haverkamp aan Kerkpad

Gepubliceerd 28-05-1997

Huize “Haverkamp” aan het Kerkpad

In mei van dit jaar hebben we op deze plek een foto laten afdrukken van een huis dat verscholen ging achter bomen langs een veld waar graan in schoven stond te drogen. Dat  huis is géén ‘verdwenen Soest’ geweest, want het staat er nog.
Het adres is Kerkpad Zuidzijde, vlak bij de Oude Kerk. Het is er in 1919 gebouwd en in de loop van de jaren, zeg tot 1930, heeft het zijn huidige vorm gekregen. Maar van meet af gaan is het een atelier geweest, want de eerste bewoners, G.S.Haverkamp en zijn vrouw, waren schilder, kunstschilder/etser.
Op de gevel van het huis staat nu nog de naam Haverkamp. Hij overleed in 1926 waarna zijn weduwe een deel van de woning verhuurde, tot ze aan het eind van de oorlog ook kwam te overlijden. Het huis werd eigendom van een Engelse verwante, die er niet kwam wonen, maar het verhuurde aan broer en zus Blok. Hij was violist en zij was de vroedvrouw van Soest. De huur ging over in eigendom en daarna is het huis niet meer echt in andere handen overgegaan. De grond waar destijds graan werd verbouwde – wat was het, rogge en haver, maar er hebben ook wel aardappels gestaan en bieten en heel vroeger ook boekweit) – is nu grasland. En het atelier wordt niet meer als zodanig gebruikt.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden