Kies een jaartal

Villa Colenso

Gepubliceerd 04-06-1997

Villa “Colenso”

Twee weken geleden kon u op deze plek een foto zien van een riante oude villa met een hek ervoor. Dat was inderdaad “verdwenen Soest”, want de villa, Colenso genaamd, is al in 1959 afgebroken. Min of meer op die plek is daar toen de Oranjeparkflat gekomen, die er nu nog staat, Vredehofstraat 30.
Er heeft over het eind van villa Colenso begin 1959 een stukje in de Soester Courant gestaan, waar we graag even uit putten. “De gemeenteraad heeft het besluit genomen dat de villa Colenso gesloopt zal worden en binnenkort zal het huis er niet meer zijn . Dan krijgt Soestdijk een fraaie entree voor hen die vanuit Amsterdam onze gemeente binnenrijden, maar dan is er ook weer een stuk verdwenen dat het contact bewaar met Oud-Soest”.
“Colenso heette deze villa sinds het begin van deze eeuw. Het huis werd omstreeks 1900 bewoond door de heer A. Cancrien, die niets moest hebben van de Engelsen, omdat die Transvaal tegen de boeren vochten. Zes jaar had deze villa sinds hij eer woonde Fair Hill geheten, maar dit vond hij te Engels en hij veranderde de naam in Colenso, naar een plaats in Zuid-Afrika waar boeren en Britten slaags waren geweest en waar de boeren een grote overwinning hadden behaald”.
In die tijd was de villa een buitengoed van grote allure. Er was een grote tuin, die werk bood aan vier tuinlieden. De heer G. van Esch was één van hen. Meer dan een halve eeuw was hij in dienst van de familie Cancrien en op zijn oude dag werd hij niet vergeten want hij kreeg pensioen. “In 1931 stierf de heer Cancrien en daarmee kwam ook heel langzaam een einde aan het statige leven van de villa. De tijden veranderden en buitenplaatsen van deze aard en dit formaat bleken al spoedig niet meer te onderhouden. Vooral na de oorlog ging het snel bergafwaarts met het huis”
“De villa was de laatste jaren eigendom van de gemeente Soest, zodat het besluit kon worden genomen het gebouw te laten slopen. Van de tuin was een wandelpark gemaakt en deze recreatiegelegenheid zal welvaren bij het verdwijnen van de villa. Het park zal groter en mooier worden en de ingang verfraaid, zodat Colenso zonder villa een keurig visitekaartje van de gemeente Soest zal worden”.
Zo is het dus niet helemaal gegaan, kunnen we achteraf zeggen , maar een keurige entree van de gemeente, ja, dat kan je nog wel zeggen!.

    -----------
Via een lezeres kregen wij een reactie die we u niet willen onthouden. Ze herkende de foto van villa Colenso, bijna een maand geleden en schreef: “De villa Colenso is mij heel bekend omdat ik op “hetzelfde” landgoed in een kleiner huis (dit huis bestaat nog, Vredehofstrat 10) naast deze villa heb gewoond tot mij 22e jaar. Colenso was niet alleen villa, maar een landgoed met een vijver, kassen, bos, bloemen- en moestuinen. Mijn vader, Hendrik van Esch, heeft als tuinman de familie Cancrien meer dan vijftig jaar gediend, waarvoor hij destijds nog geridderd is, met een receptie in Hotel Trier”.
“ik heb een heerlijke jeugd gehad op Soest. Tegenover ons woonde de burgemeester de Grothe en zijn vrouw, een statige dame. Een gezellige paardentram kwam voorbij het huis en het was voor ons als kind een feest om een ritje hiermee te maken voor 15 cent.
“Mijn vader was trots op “zijn” tuin. Voor ons huis, aan de staatkant, had vader een prachtige bloementuin gemaakt en in zomer werden met kleine witte en rode bloemetjes de tekens Geloof, Hoop en Liefde gemaakt, door middel van een kruis, een anker en een hart. Het verraste mij zeer dit bekende plekje met zoveel jeugdherinneringen terug te zien. Nu ben ik 94 jaar en woon al 70 jaar in Rotterdam. Een kennis speelde mij uw krant toe en mijn zoon heeft mijn met hand geschreven tekst overgetypt”.
Gaarne dank aan mevrouw Schollaart- Van Esch voor de moeite die zij genomen heeft om dit brokje “verdwenen Soest” voor de overige lezers boven tafel te tillen.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden