Kies een jaartal

Verdwenen huisjes bij station Soest Zuid

Gepubliceerd 11-06-1997

Verdwenen huisjes nabij station Soest Zuid

Die landelijke huisjes van vorige week hebben ooit aan de Eikenlaan gestaan, vlak bij wat toen de halte Soest-Zuid was, ook wel halte Nieuweweg genaamd. De Parklaan ging toen nog over in de Eikenlaan, via een overweg over het spoor.
En die halte lag toen nog een stuk meer richting Soest dan later, toen het stationnetje meer bij de Ossendamweg kwam te liggen. Het huisje dat op de foto voorop staat, moet nummer 33 hebben gehad. Daar woonde het gezin Reijerse in de jaren dertig. Ernaast op nr. 35, woonde in die tijd de Ernstens. Die huisjes lagen in de diepte naast de spoorlijn. Ze boden gelegenheid tot fietsenstalling en hadden allebei een trapje om naar het station te komen. Een van onze lezeressen herinnert zich nog hoe ze als kind met een vriendinnetje de gewoonte had het ene trapje af en het andere weer op te rennen, niet speciaal tot genoegen van de bewoners van de huisjes. Er lag trouwens nog een huisje voor en er was nog een gebouw achter. Daarin was een fabriekje gevestigd waar sigarettenpijpes werden gemaakt, de ENSI. Dat heeft tot 1959 geduurd, toen kwam daar het Amerikaanse bedrijf Randstad ( niet te verwarren met het gelijknamige uitzendbureau) dat er nog steeds is gevestigd (inmiddels is dat ook verdwenen). Overigens zouden de huisjes die op de foto stonden, als ze niet afgebroken waren, nu midden op de huidige Eikenlaan hebben gelegen.

Nagekomen reactie van Hans van den Brink op 3 januari 2021:
Hendrika Reijerse was mijn moeder (nr 33). In het huisje rechts werden de aardappels geschrapt voor patat voor Jan tTbak, die een tentje had op busstation soest zuid. Mijn broer Martin deed dat schrappen met een oude schrapmachine.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden