Kies een jaartal

Boerdertijtje aan de Bosstraat

Gepubliceerd 03-09-1997

Boerderijtje aan de Bosstraat

Dat aardige oud Soester huisje dat we u vorige week op deze plaats lieten zien, staat er nog, en het staat er niet meer. Dat wil zeggen: er staat op die plek een huis dat veel lijkt op dat van de foto, maar dat er verder niet zo heel veel meer mee te maken heeft.
In feite is het vanaf het fundament tot en met het dak geheel opnieuw opgetrokken. Alleen wat van de oude muren is als binnenmuur in het huidige huis opgenomen. Nu eerst het verhaal.
Een tekening van het huis is te vinden in het boekje “Soest en Soesterberg”, getekend en verteld door VVV Soest, gemaakt door twee dames Ter Horst en gemeentevoorlichter Ben van Os.
Daar luidt de tekst bij de tekening “De spoorwegovergang bij het Hertenlaantje/Bosstraat omstreeks 12920 “ en het meldt dat dit huisje bewoond werd door Kees de Goede ( dat had moeten zijn Kees van de Goede), die bijgenaamd was Kees de Koei omdat hij in koeien handelde.
Het was een klein huisje, want alleen het linker deel diende voor bewoning, het meeste was stalrumte. Dat nam niet weg dat Kees er tot ver in de jaren dertig heeft gewoond. De volgende bewoners heetten Elschot en hebben het er ook jaren uitgehouden, pas in die jaren zestig deed zich een nieuwe bewoner aan, Harry Roos. Roos had een tuinderij gehad aan wat nu de Smitsweg is , en daar had de gemeente Soest bouwplannen mee, zodat er voor Harry iets anders moest komen. Het oog viel op een huisje aan de Bosstraat, maar daar moest wel het een en ander aan worden veranderd , daar is dus wel wat over “touwgetrokken”alvorens de ‘deal’ rond was. Harry staat te boek als imker en daar was het nieuwe onderkomen ook zeer geschikt voor. Hij woonde er tot het eind van de jaren zeventig toen  de gemeente besloot dat het pandje beter verkocht ko n worden. Een kleinzoon van Harry dien de zich aan als gegadigde en werd uiteindelijk ook de volgende bewoner. Maar voor het zover was, is er alweer een heleboel veranderd. Het uiterlijk van het huis werd meer in stijl van Soest-vroeger gebracht, ramen ingedeeld in kleine raampjes, het geheel werd een stukje hoger gemaakt, er kwam een nieuwe rieten kap op en een hele zijvleugel tegenaan.
Bosstraat 57 ligt tussen de manege en het tennispark aan de Bosstraat en oogt als een authentiek Soests boerderijtje dat mooi gemoderniseerd is. Het is niet zozeer een ‘hervonden Soest “  als wel een herschapen stukje Soest.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden