Kies een jaartal

Café Soestdijk

Gepubliceerd 15-10-1997

Café Soestdijk

De foto die we u vorige week voorzetten, was van café-restaurant Soestdijk, Vredehofstraat 6, kort bij de ingang van het dorp. De foto is genomen omstreeks 1933 en die motorfiets die voorstaat is van de fotograaf.
We weten dat van de dochter des huizes, nu mevrouw Bleeksma uit Soest. De vier mensen links op de foto waren, van links naar rechts, haar grootmoeder en grootvader G. Gravenmaker en haar ouders,. Helemaal rechts Klaas Gravemaker.
Het pand dateert uit de vorige eeuw en staat er nog steeds, al is het er wel wat anders uit gaan zien. De bomen ervoor zijn bij de verbreding van de straat gesneuveld en ook de kastanje waar de Gravemakers onder zaten, is allang geveld, evenals de linde die nog wat meer naar de hoek heeft gestaan. Wat kunnen we u nog meer vertellen over dit oude stukje  Soest ?. Toen de foto werd genomen was er boven het café een woning en het pand er rechts naast, nauwelijks op de foto dus, was een aparte woning. Die is inmiddels bij het bedrijf getrokken en de huidige eigenaars wonen nu in het achtergelegen pand dat destijds schuur was.
Die schuur heeft natuurlijk ook een historie, wan t er is ooit een bakkerij in gevestigd geweest, zo omstreeks de Eerste Wereldoorlog. Er moet ook nog een champignonkwekerij in hebben gehuisd, in de periode na de laatste wereldoorlog. Café Soestdijk was in de jaren twintig van ene Jasper, die het aan de Gravemakers overdeed. Die zaten erin tot in de jaren vijftig, toen H. Verbeek het kocht, dezelfde die ook eigenaar is geweest van “De Soester Duinen “ in Soestduinen. Ook is het in handen geweest van W.J. Kuijer van de wasserij Soestdijk.
Verbeek heef het pand vrij ingrijpend verbouwd en hij heeft ook de buitenkant wit laten maken. De bedrijfswrujimte die op de verdieping is ontstaan, is door de huidige eigenaars tot snookerruimte ingericht. Desondanks is er voor de passant nog erg veel dat aan vroeger herinnert. Gaat u maar eens kijken.
We vroegen u ook nog even aandacht voor de motorfiets. Welke merkt het is, hebben we niet meer kunnen ontdekken . Waarschijnlijk géén Harley Davidson, die maakte in die tijd al geen ééncylindertyopes meer. Als de cirkel onder het motorblok een vliegwiel is, kon het wel een Italiaanse motor zijn, met name een Motoguzzi. Maar een jaargang hebben we niet voor kunnen vaststellen!

Nagekomen reactie in januari 2017 van "Stichting Groenegraf" uit Baarn:

Dat in het pand van Café Soestdijk vroeger een bakkerij gevestigd was klopt inderdaad, maar dat was al kort voor de Eerste Wereldoorlog. De bakkerij was
van Gerrit Dijs (1872-1956) getrouwd met Margaretha Cornelia Timmer (1862-1944). De bakkerij ging in 1914 failliet. Op onze website is een
prachtige foto van deze bakkerij te vinden, gemaakt rond 1912:


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden