Kies een jaartal

Kleuterschool aan de Nieuweweg

Gepubliceerd 29-10-1997

Kleuterschool Nieuweweg

Vorige week vroegen we uw medewerking bij een foto van een kleuterklas. Daar hebben we een reactie op gekregen van een oud-leerling Irma van Leersum. Ze herinnerde zich de school en had zelfs in haar poëziealbum een foto van de school met namen.
Niet zozeer de achternamen, maar misschien zijn de voornamen ook wel voldoende om de herinnering weer op te frissen. Zullen we het proberen? De foto lijkt dezelfde dag te zijn genomen als de foto die we u vorige week konden laten zien, alleen de opstelling van de kinderen is anders.
Hoofd van het schooltje was D. van Woerden-Vingerhoets, links op de foto met als juffies Plony Vingerhoets (midden) en juffrouw Hetty.
Vóór die drie, staande, ziet u van links naar rechts.
Siegfried, Aaltje Kraayenkamp, Herman, Wim en “Bruine”Jopie ( dat bruin sloeg op de kleur van de ogen).
Dan komen zittend: Harry, Annie, Janje Verwoerd, Lidie Verword, Irma van Leersum en Anneke.
De voorste rij waren
Henkie, Gijs Don k, “Blauwe” Jopie, Gerrit Dijs, Nico en Rinie Kraayenkamp.
De foto was gedateerd zomer 1941 en voor Irma was dat ook het afscheid; ze ging daarna naar de openbare lagere school bij De Gouden P:loeg.
De kleuterschool was oficieel; aan de Nieuweweg, maar in de herinnering staat vooral de Parklaan tegen de spoorlijn aan. Het leslokaal was in feite een houten schuur, waar zelfs geen riolering was: voor toiletgebruik was een gordijn gespannen. Mevrouw van Leersum heeft niet de indruk dat de kleuterschool lang heeft bestaan. Zelf heeft ze er vooral geleerd stil te zitten, iets wat ze toen heel moeilijk vond. Ze vraagt zich af welke mede-leerlingen er nog rondlopen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden