Kies een jaartal

Parochiehuis Soestdijk

Gepubliceerd 03-12-1997

Parochiehuis Soestdijk

Het gebouw dat u vorige week te zien kreeg, staat er in grote lijnen nog net zo, al was de foto een kleine zeventig jaar oud. De bestemming van het pand is inmiddels wel wat veranderd. Het is in de Eerste Wereldoorlog gebouwd, op Nieuwerhoek, zo is ons verteld , door een kunstschilder die er zijn atelier wilde vestigen plus expositieruimte. Dat heeft niet zo heel lang geduurd, begrepen we, het bekendste is het gebouw doordat het heeft gediend als parochiehuis onder de naam Ludgardesgebouw. De fonteinen op de foto vormden in de jaren dertig nog een onderdeel van het fleurige binnenkomen in Soest; als u het niet al wist, zult u begrepen hebben dat de bomen op de foto inmiddels zijn gerooid en de fonteinen lagen toen zo ongeveer midden op de huidige straatweg. De winkelpanden, die later de hoek met de Koninginnelaan zouden markeren waren nog niet gebouwd, die kwamen zo omstreeks 1933.
Rechts, net buiten beeld van de foto, stond een transformatorhuisje, die veel mensen zich nog herinneren, maar de meester herinneringen gaan toch uit naar het feestelijk samenzijn in het parochiehuis “Mijn ouders dachten geloof ik dat het een soort zondagschool was,maar dat was helemaal niet zo”. Er gebeurden wel geen vreselijke dingen, maar het kreeg wel de naam van “de meidenmarkt”herinnerde iemand zich.
Wat mensen zich ook herinneren is dat het parkje langs de straatweg “ontzettend mooi” was en dat je er in de tijd van de TT de vele motorrijders kon bewonderen die uit Assen terugkwamen met veel lawaai. De grote weg ging toen nog door Soest “Er stonden daar dan wel zo’n tweehonderd man te kijken langs de rijksweg”. Wat dat betreft is het nu wel een rustig hoekje geworden.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden