Kies een jaartal

Schaapherder

Gepubliceerd 31-12-1997

Schaapherder

“De laatste schaapherder van Solest was in de vorige eeuw”, aldus een oude Soester . “Je had nog mensen die een koppeltje schapen hadden lopen, maar ruim 1900 was het echt gebeurd”. En Heupers, toegewijdekronieker van Soest schreef in zijn “Kent u ze nog de Soestenaren ?”: “De boeren van Soest deden, met het verloren gaan en inkrimpen van de heide, hun schapen van de hand. De herder en zijn kudde – overigens een vertrouwd beeld in die dagen – verdween uit het dorpsbeeld. De schaapskooien op de(n) Eng werden overgebracht naar de omgeving van de b oerderijen. Zij dienden voortaan tot koehok. De laatste schaapherder was Willem van de Bremert. Hijwoonde achterden Eng B 55, tegenwoordig Beukenlaan”.
Dat mag dan allemaal zo zijn, maar tenminste één Soester herkent het plaatje van vorige week als een stuk oud Soest. Er moet in de jaren twintig nog een schaapherder zijn geweest die eingelijk in Drenthe thuishoorde, maar elk jaar in het najaar naar Soest trok en daar gelegenheid had zijn schapen te weiden. De foto moet genomen zijn in de buurt van de Ossendamweg/Gallenkamp Pelsweg maar de schapen weidden vooral in de buurt van het Oude Grachtje en de Petersteeg. Dat is er allemaal niet meer, daar is later de Koningsweg komen te liggen.
“’ s Nachgts slipe de herder wel in een boerderij aan het Oude Grachtje en bij slecht weer konden de schapen, zo’n zestig tot honderd , onderdak in een “koeihok”aan de Petersteeg. Daar was de kudde dan zo’n vijf, zes weken. Tegen de wintertijd trok de herder weer weg, richting Veluwe, zodat de koeien half november weer op stal konden.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden