Kies een jaartal

Spelers SEC egaliseren zelf speelveld

Gepubliceerd 23-01-2008

Vandaag in Hervonden Soest een foto van voetbalvereniging SEC in een periode kort na de oorlog toen de club noodgedwongen naarstig op zoek was naar een vervangend speelveld in de wijk Soestdijk.
Het terrein aan de Schrikslaan (Burgemeester Dekethpark) had slecht één speelveld en daar stond door intensieve bespeling bijna geen sprietje gras meer op. Volgens de penningmeester van de club de heer G.H.van de Broek alleen wat “varkensgras”.

In 1949 werd en tijdelijke oplossing gevonden bij boer Manus Verwoerd aan de Kostverlorenweg. Boer Verwoerd was eigenaar van aanzienlijke stukken grond in die hoek van Soest. 
De gronden van de boerderij strekten zich uit vanaf de boerderij aan de Kostverlorenweg , links van de katholieke begraafplaats tot aan de Koningsweg waar nu de entree van Verpakkingsindustrie “Smurfitt” is gelegen, het toenmalige Oude Grachtje.Op de plek waar de foto is genomen heeft later Ben Rademaker zijn nieuwe moderne broodfabriek gebouwd en staan nu nog de overgenomen gebouwen van Schats Bakkerijen met links daarvan de wasserij “Soestdijk”.
Nadat overeenstemming was bereikt tussen de penningmeester van SEC de heer Van de Broek (1900-1956) en zijn buurman Verwoerd moest er met hard gewerkt worden om het terrein speelklaar te maken. Eigen spelers zorgende voor het gelijkmaken van het terrein, de doelen, en afrasteringen, dit alles volgens de regeltjes van de KNVB.

Het bouwen van noodkleedkamers was nog de grootste klus begrijpen we. Aansluiting voor waterleiding was er niet. Spelers moesten zich na afloop van een wedstrijd wassen in teiltjes water die welwillend bij de boerderij van Verwoerd konden worden getapt.

Op de foto zien we het 2de team van SEC ter gelegenheid van de SEC-Baarndag. Vanaf 1947 werd er ieder jaar, voor de aanvang van de competitie een toernooi georganiseerd tussen de vijf teams van beide verenigingen. Om beurten waren de v.v.SEC en BVV “Baarn” gastvrouwe. De vereniging die de meeste punten verzamelde uit de vijf gespeelde wedstrijden werd voor een jaar eigenaar van de Wisselbeker. 
Op de foto zien we het 2de team van SEC:
Vlnr:Jan van Ginkel;Arie Dirksen;Gerrit van de Brink;keeper Piet de Nooy;Jaap Poot en Bertus Keja. 
Zittend:Jan van der Valk;Kees van ’t Klooster;Eb Klompenhouwer;Jan Veldhuizen;Kees van Velzen. 
Voetballen is een oude sport lezen we op internet. In Engeland werd er in de Middeleeuwen (500-1500) al een soort voetbal gespeeld. Soms bestond een ploeg uit meer dan 100 mensen. De bal was een koeienblaas die met lucht was gevuld. De bal was niet rond, maar ovaal. Net als een rugbybal. Toen waren er nog geen doelen. Het was meer een spel tussen 2 dorpen. De bedoeling was de bal in je eigen dorp te krijgen. Er waren nog geen spelregels. Het spel leek meer op rugby dan op voetbal. Veel mensen vonden voetbal ”het spel van de duivel”. 
Vanaf 1850 kwamen er spelregels. Pim Mulier uit Haarlem is heel belangrijk voor het Nederlands voetbal geweest. Toen hij 14 jaar was kocht hij een bal in een winkel in Amsterdam. Bij die bal zat een boekje met Engelse spelregels. Dat spel ging hij spelen met een paar jongens. Zo ontstond in Nederland voetbal. Hij richtte in 1879 de eerste Nederlandse voetbalclub op: Haarlemse Footbal Club en in 1889 de Nederlandse Voetbal- en Atletiekbond (nu: KNVB).
Wij kregen de foto van Jan Veldhuizen een van de spelers op de foto.Jan is ongetwijfeld een van de trouwste supporters van SEC. Hij heeft de voetbalsport in Soest zien groeien van straatvoetbal tot het georganiseerd spelen bij een vereniging. De oprichting in 1938 van SEC uit een combinatie van twee voetbal verenigingen Soest en ESVAC wat staat voor Eerste Soester Voetbal en Atletiekclub heeft hij meegemaakt. In 1951 onder leiding van de directeur van TBS de heer O.L.Zimmerman die toen voorzitter van SEC werd, is kort na zijn aantreden, SEC overstapte van de Schrikslaan naar de nieuwe velden aan de Bosstraat.

Met het doorknippen van een lint opende de toenmalige burgemeester van Soest, Mr.S.P.baron Bentinck, het nieuw onderkomen van SEC,, Jan Veldhuizen was erbij. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden