Kies een jaartal

De kunstenaar en zijn werk gevonden

Gepubliceerd 09-05-2012

De kunstenaar en zijn werk gevonden.

Veertien dagen geleden toonden we u in deze rubriek een foto van een schilderij.  De vraag was: wie herkent het pand dat is afgebeeld? Bestaat het nog of is het verdwenen.? Ook wilden we graag de naam van de kunstenaar van dit ongesigneerde schilderij weten.

De eerste reactie kwam van een vroegere bewoonster van het pand dat is afgebeeld. Het pand staat er nog aan de Van Beuningenlaan (nr.16) maar het is qua uiterlijk wel veranderd doordat er is aangebouwd en het pand inmiddels wit is geschilderd. De karakteristieke hoofdvorm is echter nog goed herkenbaar. Haar reactie werd bevestigd door dhr.Kortekaas van de Birkstraat die vroeger altijd melk op dit adres bezorgde bij mevr. Oud. Hij wist niet wie het schilderij had gemaakt maar wees ons er wel op dat mevr. Oud zelf ook schilderde. De derde reactie maakte het beeld compleet. Jan Schepers mailde ons dat hij in 1979 de eer had om op kamers te mogen wonen bij mevr. Oud aan de Van Beuningenlaan. Eind 1979 werd het pand verkocht en vestigde mevr. Oud zich in Limburg. In 2002 is zij overleden. Ze kon destijds maar moeilijk afscheid nemen van het pand en wilde er graag een blijvende herinnering aan overhouden. Daarom gaf ze de Sebo Detmers opdracht om haar huis te schilderen. De heer Schepers heeft hem een aantal keren in de bostuin zien schilderen en is ook samen met mevr. Oud wezen kijken in het atelier van Sebo Detmers. Hij bevestigde dat mevr. Oud ook zelf schilderde. Ze volgde daartoe lessen in Laren.

De mededeling dat Detmers de kunstenaar was bevestigde ons vermoeden dat wij hadden op basis van de stijlkenmerken van het schilderij. In een interview (S.C. 23-5-1984) merkte Sebo Detmers over zijn werk het volgende op:  “Elk schilderij van mij is geïnspireerd door een bepaalde gedachte. Natuurlijk elk doek is herkenbaar van mijn hand, je blijft uiteraard dezelfde, ook steeds dezelfde onderwerpen en toch is het nooit zoals de vorige keer. Een goed schilderij maak je nooit voor de tweede keer. Ik begin niet zomaar aan een schilderij. Technisch en geestelijk gaat er aan zo’n proces een bepaalde spanning vooraf. Verder is het een kwestie van noeste arbeid. En  dat bevredigt mij het meest. Dat komt door mijn geaardheid en mijn boerenafkomst. Zo breng ik al mijn levenservaring en mijn opvattingen in mijn werk tot uiting.”

De schilder die ruim veertig jaar in Soest heeft gewerkt (vanaf 1940 tot in de jaren tachtig) is op 23 oktober 1994 overleden. De voormalige columnist van deze krant Jan Visser heeft diverse columns aan de schilder en zijn werk gewijd (zie o.a. St.Crt.26-10-1994 en 17-11-2004).

Op onze oproep om ons te informeren over beeldende kunstenaars die in de vorige eeuw in Soest hebben gewoond en gewerkt hebben we ook een aantal reacties ontvangen. Hartelijk dank daarvoor.

Nieuwe of aanvullende reacties kunnen worden gezonden naar info@hvsoest.nl.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden