Kies een jaartal

Wie herkent deze bruidsmeisjes

Gepubliceerd 28-11-2012

Dat de rubriek “Verdwenen Soest” ook buiten Soest bekend is, blijkt deze keer uit een verzoek dat de redactie mocht ontvangen van Nies Schagen uit Delft. Zij verzocht ons om hulp bij het zoeken naar de namen van 2 bruidsmeisjes die op de foto staan. De plaats waar de foto is genomen, is herkenbaar. Dat is aan de Veldweg net over het spoor. Wanneer de foto’s van de trouwerij, waarbij beide meisjes bruidsmeisjes waren, zijn gemaakt is niet bekend.

Beide foto’s zijn terug te vinden op de website www.verdwenensoest.nl van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg. De foto’s zijn afkomstig uit het archief van mevrouw Truus Spil – Schagen, geboren in Soest en in 2011 in Deventer overleden. Haar dochter Cora Guillaume probeert wat achtergrondinformatie over foto’s te verzamelen. Voor deze foto’s heeft zij de hulp van de redactie van “Verdwenen Soest” ingeroepen. Met de plaatsing in de Soester Courant en op de website zijn er wellicht meer mensen die haar bij het zoeken kunnen helpen.

Op beide foto’s is wat van de omgeving waar ze zijn gemaakt te zien. Op foto 1 is de toren van de Oude Kerk zichtbaar en verschillende huizen/gebouwen op de Torenstraat. Op foto 2 is het gebouw van de vroegere Coöperatie, thans Welkoop duidelijk herkenbaar. De beide bruidsmeisjes staan voor een model van een molen. Deze molen heeft vele jaren in de tuin van een van de huizen op de Veldweg gestaan. Deze molen staat ook nog op een in 1935 genomen foto van de Veldweg die op de beeldbank van de Gemeente Soest is terug te vinden en eveneens op de website bij deze rubriek is geplaatst. Daaruit wordt nog duidelijker dat de foto net over het spoor vanaf de Kerkstraat is genomen naast de oprit die tegenwoordig naar een keukenspeciaalzaak leidt.

Nadere informatie naar aanleiding van de reacties op het krantenbericht

De oproep in de rubriek Verdwenen Soest van de Soester Courant op 28 november jl. naar wie de bruidsmeisjes op de geplaatste foto waren, heeft verschillende reacties opgeleverd. De reacties kwamen met elkaar overeen en hebben niet alleen geleid tot de namen van beide bruidsmeisjes, maar ook de datum waarop de foto’s zijn genomen en wie het bruidspaar was waarbij de beide meisjes bruidsmeisje waren.

De meisjes die op de foto staan

De langste van de 2 bruidsmeisjes is Ankie Verweij, en de kleinste is Henny Timmer. Zij zijn resp. een zusje en een nichtje van de bruid. Ankie is later getrouwd met G. Wessels en is vorig jaar overleden. Nichtje Henny Timmer heeft persoonlijk nog gereageerd op de oproep en woont nog in Soest en heet tegenwoordig Henny van Empelen – Timmer. Zij was de dochter van garagehouder Timmer, die zijn bedrijf had op de Beukenlaan op de hoek van de Dalweg, waar thans nog een Ford-garage is gevestigd.

Het bruidspaar V.d. Meijden – Verweij

De foto is gemaakt op dinsdag 3 september 1941, de dag waarop de huwelijksinzegening plaats vond. Het betrof het huwelijk van Dick Dinand v.d. Meijden en Margot Catharina Verweij. De huwelijksinzegening vond om 14.30 uur plaats in de Oude Kerk aan de Torenstraat door ds K.J. v.d. Berg. Na afloop was er een receptie op Veldweg 4, waar de familie Verweij in die tijd woonde. De foto zal ten tijde van de receptie gemaakt zijn.

Het gezin Verweij dat op de Veldweg woonde bestond uit vader, moeder, 5 dochters en 1 zoon (de jongste). Vermeldenswaard is verder nog een van de dochters van Verweij, nl. Bep met een broer van Dick v.d. Meijden trouwde nl. Henk.  De familie Verweij is rond 1920 in Soest komen wonen  in het huis aan de Veldweg, dat in de jaren ’50 is verkocht aan de familie De Vries, die later een doe-het-zelf-zaak is begonnen op dezelfde locatie.

De molen die op de foto staat is zo ver bekend al begin 1950 niet meer in de tuin aanwezig.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden