Kies een jaartal

Wie herkent de melkboer op de ar

Gepubliceerd 27-12-2012

Deze keer heeft de Historische Vereniging Soest/Soesterberg in Verdwenen Soest de hulp van lezers nodig om een waarschijnlijk bekende Soester op het winters plaatje te herkennen.

In een winters landschap gaat een (melk)boer op pad met paard en arrenslee om melk te gaan verkopen. Maar wie is deze boer, melkboer?

De foto is even na de zomervakantie op initiatief van Paul Veenman op Facebook verschenen. Velen putten daar uit hun herinneringen. Zij herkenden de boerderij van Cees van den Breemer aan de Ferdinand Huycklaan, vlakbij de Van Lenneplaan. Alleen de persoon, de (melk)boer werd niet direct herkend. Vele namen deden de ronde. Deze waren gerelateerd aan de vele melkboeren die door Soest-Zuid en met name de omgeving van de Birkt trokken. Daarbij werden namen genoemd als Hartman, Kortekaas, Voskuilen, Smink.

In de tijd dat de foto is genomen was het nog gebruik dat de boeren zelf melk konden verkopen en dat de boeren niet alle melk in de bussen deden die door de melkcoöperatie werden opgehaald voor verwerking. Het is dus ook nog de tijd dat de melkbussen zoals op de foto zelf dagelijks werden gebruikt en dat nog met de hand werd gemolken.

Wanneer we wat scherper naar de foto kijken zien we dat naast de melk, ook melkproducten in flessen op de ar staan. Dat zou kunnen betekenen dat er toch meer sprake is van een melkboer die met zijn “handel” langs de deur gaat, dan een boer die zelf nog een ronde doet.

Naast de foto met de melkboer is een foto geplaatst van de achterzijde van de boerderij van de familie van den Breemer aan de Ferdinand Huycklaan zoals deze ultimo 2012 er staat. Inmiddels is de boerderij niet meer in gebruik voor een agrarische functie.

Nadere informatie over de foto naar aanleiding van de reacties:

De melkboer op de foto is Bertus van Voorthuizen, die van 1954 tot 1978 vanuit zijn boerderij op De Paltz 4 zijn melkwijk in Soestduinen had.

Via 2 wegen werd de redactie op het spoor van Bertus van Voorthuizen gezet. De heer Van Rouwendaal reageerde als eerste en herkende met name de arreslee. Hij wist dat op De Paltz een boerderij staat waar hij deze arrenslee had gezien en wist ook dat de boer, Bertus van Voorthuizen, met zijn arrenslee tijdens een sneeuwperiode melk en andere producten met deze arrenslee ventte.

De andere reactie kwam uit de familie Van den Breemer, die op de boerderij van de foto heeft gewoond. Deze herkende Bertus van Voorthuizen omdat hij vroeger melk kwam halen bij hun vader op de boerderij en het daarna in Soestduinen ging verkopen.

Over de boerderij op De Paltz en haar bewoners (o.a. de familie Van Voorthuizen) zijn al eerder in deze rubriek Verdwenen Soest artikelen gepubliceerd, nl. op 22 maart 1995 en 24 juli 1996. Bij het artikel op 24 juli 1996 is ook een foto van de bewoners van deze boerderij geplaatst. Daarin is ook duidelijk melkboer Bertus van Voorthuizen die op de foto stond van dit artikel te herkennen. Deze foto is ook bij deze rubriek geplaatst.

In 1978 heeft Bertus met zijn vrouw de boerderij verlaten en werd de boerderij die zij gepacht hadden van Houthandel Van der Krol verkocht aan Dr. Vriezen (kaakchirurg), die na een grondige verbouwing daar met zijn gezin ging wonen.

De familie Van Voorthuizen heeft vanaf de jaren ’30 de boerderij op Paltz nummer 4 bewoond. Aangezien het een grote boerderij was met veel kamers, waren verschillende ervan ingericht als gastenkamer als onderdeel van een pension dat werd gerund om aan extra inkomsten te komen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden