Kies een jaartal

Wie heeft nog informatie over de opening van nieuw voetbalveld Be Quick in 1934

Gepubliceerd 23-01-2013

De Historische Vereniging Soest/Soesterberg is geïnteresseerd of er nog (oud-)Soesters zijn die wat kunnen vertellen over de opening van het nieuwe voetbalveld van de voetbalvereniging Be Quick op de Eng. Hierbij een sfeerfoto van het publiek bij de openingswedstrijd op zondag 15 april 1934. In haar midden o.a. burgemeester mr. G. Deketh.

Voetbalvereniging Be Quick is ontstaan in het begin van de ’30-jaren als een herstart van de in 1926 opgerichte 1ste katholieke voetbalvereniging “De Ploeg”.  Be Quick voetbalde op een terrein aan de Birkstraat achter café “Du Passage”. Op zondag 15 april kon de vereniging een nieuw voetbalveld in gebruik nemen op de Eng gelegen tussen de Prins Bernhardlaan en de Verlengde Talmalaan, waar nu het evenemententerrein ligt. Er werden die middag 2 wedstrijden gespeeld, nl. Eemland 1 – Be Quick 2 en Bilthoven 1 - Be Quick 1. Burgemeester mr. G. Deketh met zijn vrouw was een van de eregasten zoals op de foto te zien is.

De vraag is. Worden meer toeschouwers herkend op de foto, en wie weet nog wat te vertellen over deze voetbalwedstrijd.

Op de website is trouwens ook een foto geplaatst van een spelmoment van een van de wedstrijden. We weten natuurlijk niet of dit Be Quick 1 of 2 is. Mogelijk dat een lezer ons daarbij ook kan helpen. Tevens is op de website een afdruk van het bericht in De Soester van 14 en 19 april 1934 geplaatst over de openingswedstrijd. Beide foto’s zijn gemaakt door Foto De Haan uit Hilversum (een in die tijd bekend persfotograaf).

Be Quick is in 1945 gefuseerd met de Voetbalvereniging DIOS, waardoor BDC ontstond, die thans bekend staat als SO Soest.

Nadere informatie (zoals opgenomen in de Soester Courant van 6 februari bij de rubriek Soest hervonden:

Deze oproep leverde jammergenoeg weinig reacties op. Wat wel duidelijk werd is dat het voetbalveld was gelegen tussen de Dalweg en de Talmalaan en wel ter hoogte van de huidige Jan Steenlaan. Eerder werd mogelijk de indruk gewekt dat het voetbalveld wat hoger op de Eng was gelegen en wel in de buurt van het huidige evenemententerrein. In de 1ste jaren was het een redelijk open veld zonder omheining/afrastering, dat in 1938 toch wat meer werd afgeschermd met een hek. Wat bleek, niet alle bezoekers betaalden om naar de voetbalwedstrijd te kijken en de club wilde wel wat inkomsten binnenhalen.

Verder werd het voetbalterrein van Be Quick in de jaren ’30 ook voor andere activiteiten gebruikt, uiteindelijk lag het dicht bij de bewoonde wereld en het Station Soestdijk. Het veld werd gebruikt voor de kermis, als feestterrein o.a. bij het 40 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina, maar ook voor een heus paardenfeest met Russische ruiters. Ook de ambtnaren van Soest speelden met hun team voetbalwedstrijden op dit veld.

In 1939 werd het veld (5 jaar na de ingebruikname) ingeruild voor een nieuw voetbalterrein aan de Ferdinand Huycklaan (waar nu de jaarlijkse gildefeesten worden gehouden).

Dat voetbal niet altijd sportief toegaat, was ook in die tijd duidelijk. Een vriendschappelijke wedstrijd tussen Be Quick en D.I.O.S. (beide trouwens katholieke voetbalverenigingen die in 1945 later fuseerden tot B.D.C. en thans onder de naam SO Soest nog steeds als voetbalvereniging actief zijn) op zondag 26 juni 1938 op het voetbalbalveld van Be Quick liep volledig uit de hand. Niet alleen spelers maar ook de toeschouwers gingen met elkaar op de vuist. Dat leverde een levenslange schorsing op voor enkele spelers. De aanstichter kreeg zelfs een maand gevangenisstraf opgelegd (zie bericht uit de krant van toen bij de foto's).


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden