Kies een jaartal

Familie Kuijper Schoolstraat

Gepubliceerd 20-03-2013

Wie herkent leden van de familie Kuiper

Deze week een foto die de redactie kreeg aangeleverd met de vraag wie nog de personen herkend die op deze foto staan. Volgens de inzender zou deze foto genomen zijn van de familie Kuiper, die woonde aan de Schoolstraat.

Naspeuringen in de archieven, dit keer een oud telefoonboek, leverde op dat er inderdaad op Schoolstraat 44 in 1924 een familie Kuiper woonde. De naam houdt verband met de aanwezigheid van een Christelijke Lagere School die aan deze straat lag en gesticht was door de familie Insinger. Deze school is thans bekend onder de naam Insingerschool. De Schoolstraat lag nl. in Hees en heet sinds 1959 Insingerstraat. De naamwijziging vond plaats bij gelegenheid van het 50 jarig bestaan van deze school. Bij de foto's is ook een artikeltje opgenomen uit de Soester Courant van 10 april 1959 waarin de naamswijziging van de Schoolstraat aan de orde is.

Het gebied Hees is altijd wel een bijzonder gebied van huidige gemeente Soest geweest. In het boek ” Soest, Hees en De Birkt” van de gebroeders Hilhorst die de geschiedenis van Soest vanaf de 8ste tot de 17e eeuw beschrijft, wordt uitgebreid stil bij het gebied Hees. Hees heeft jarenlang zelfs een eigen gerecht Hees (15e eeuw) gekend. Wanneer we naar de recentere geschiedenis kijken liep er in de 60-er/70-er jaren nog een aparte buslijn vanaf Station Baarn naar Hees.

We zijn benieuwd naar de reacties of er personen op de foto herkend worden om weer een stukje geschiedenis van Hees/Soest toegankelijk te maken.

In de rubriek Verdwenen Soest is al eerder geschreven over de Insingerschool voorheen School met de Bijbel.

Reacties op het artikel.

Op het artikel over de familie Kuijper die woonde aan de Schoolstraat in Verdwenen Soest in de Soester Courant van 20 maart jl. heeft de redactie veel reacties ontvangen. Zowel familieleden van deze familie als vroegere buren belden met hun herinneringen aan deze familie. Na het artikel aan de Soester Courant te hebben aangeleverd hebben wij nadere informatie verkregen met name uit de burgelijke stand.

De foto met de familie Kuijer is waarschijnlijk na 1930 genomen omdat de jongste van de kinderen pas in 1927 is geboren en hier al een jaar of 3 op is. Het huis dat op de foto staat is het huis dat is herbouwd na de brand in begin september 1926 volgens het Soester Nieuwsblad van 3 september 1926. De brand verwoeste het huis volledig. De brandweer kon niets meer redden wegens gebrek aan water. Cornelis Kuijper heeft het huis toen met het verzekeringsgeld weer opnieuw opgebouwd.  Cornelis Kuijper is op 8 november 1907 getrouwd met Lambertina van den Brink. Zij kregen samen volgens de burgelijke stand 8 kinderen, waarvan er 7 op de foto staan. Het waren 4 jongens (Evert, Jan, Cornelis en Gerrit) en 4 meisjes (Griet, Hanna, Elsje en Gerrie). Elsje (het meisje met de witte strik tussen 2 van haar broers links op de foto)  was het een na jongste meisje en in 1924 geboren. Zij had het syndroom van Down.

Vader is al vroeg op 42-jarige leeftijd op 27 mei 1927 overleden. Moeder, tante Bartje in de buurt genoemd, bleef met haar 8 kinderen wonen op de Schoolstraat 44, gelegen op de hoek van de huidige Insingerstraat en de Veenzoom. Zij is in 1965 overleden.

Dochter Elsje is in december 1964 overleden aan de gevolgen van een ongeluk. Bij het oversteken van de Rademakerstraat in Soesterberg op 17 december werd zij gegrepen door een auto. Ze had verschillende botbreuken opgelopen en haar toestand werd ernstig genoemd. 10 dagen later overleed ze in ziekenhuis Zonnegloren aan haar verwondingen.

Op de foto staat vermoedelijk ook de moeder van Cornelis Kuijper, Johanna Kuijper geboren Lagerweij (de vrouw met de muts). Ten tijde van het huwelijk van Cornelis Kuijper met Bartje van den Brink, was de moeder van Bartje al overleden. Bartje trouwde toen ze pas 20 jaar oud was en had dus toestemming gekregen van haar vader zoals in de huwelijksakte staat vermeld. Het is niet geheel duidelijk wie de man op de foto is omdat vader op het moment van de foto al overleden zou kunnen zijn.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden