Kies een jaartal

Kunstwerk Soesterberg

Gepubliceerd 19-04-2013

Waar is kunstwerk gebleven?

Soesterberg lijkt niet bepaald rijk bedeeld met kunst in het dorp, maar op 1 juli komt er in ieder geval een blikvanger bij in de vorm van het eerste vliegtuig waarover de Luchtvaartafdeling, voorloper van de Koninklijke Luchtmacht, in 1913 de beschikking kreeg. Het is een kopie op ware grootte van de Brik, het toestel dat Marinus van Meel op de toenmalige vlieghei bouwde. Het is een totaal ander kunstwerk dat de zuil die ooit op het Dorpsplein in  Soesterberg heeft gestaan, aan de kant van de Plesmanstraat.

Dit kunstwerk was een dankzij de mozaiek bekleding een kleurrijke hoog vierhoekig werk dat naar boven breed uitliep. Het is al lange tijd verdwenen en er is eigenlijk niet veel over bekend.

De vraag is nu: wie weet meer van dit kunstwerk. Wanneer en bij welke gelegenheid is het geplaatst? Wie was de maker ervan? Is er een officiële aanbieding of onthulling geweest? Waarom is het verdwenen? En ten slotte: waar is het gebleven?

Allemaal vragen waarop de Historische Vereniging Soest/Soesterberg graag een antwoord wil hebben om te voorkomen dat de gegevens over dit kunstwerk verloren gaan.

De oproep in de Soester Courant in de rubriek Verdwenen Soest van 18 april jl. heeft vooral veel reacties opgeleverd vanuit Soesterberg. De reacties maakten het levensverhaal van het Mozaïek Kunstwerk in Soesterberg compleet. De redactie van Verdwenen Soest is zelfs in contact gekomen met een van de kunstenaars die dit Mozaïek heeft gemaakt.

 

Mozaïek “De Vlam/De Fakkel”

Het Kunstwerk is in 1977/1978 gemaakt bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Gemeentelijk Gasbedrijf. In 1976 werd hiertoe het initiatief genomen dat leidde tot een besluit van de gemeenteraad in mei om een krediet van 120.000 gulden ter beschikking te stellen om 2 kunstwerken aan te schaffen en te plaatsen, één in Soest en één in Soesterberg. Voor Soest werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij 5 kunstenaars werden uitgenodigd te komen met een schetsontwerp, voor Soesterberg werd al direct een selectie gemaakt voor een kunstenaar die in Soesterberg woonde, t.w. Hans Timmer. De realisatie verliep niet geheel zonder strubbelingen, want een eerste ontwerp van Hans Timmer kon niet de instemming krijgen van de Wijkraad. Dat leidde tot een nieuw schetsontwerp dat vervolgens de basis was voor het kunstwerk.

Het kunstwerk bestond uit een betonnen skelet en een daarop geplaatst mozaïek. Het betonnen skelet werd vervaardigd door de Betonfabriek van de familie Hop uit Baarn. Het mozaïek is ontworpen en gemaakt door Hans Timmer, die daarbij ondersteund werd door zijn dochter Annemarie, zelf toen 2e jaars leerling monumentale kunst aan de Academie Artibus, waar haar vader docent was.

Het kunstwerk kreeg als naam mee “De Vlam/De Fakkel” waarbij een verband werd gelegd met het jubilerende gasbedrijf in Soest. Zo’n 10 jaar geleden is het Kunstwerk uit Soesterberg verdwenen (afgebroken en vernietigd) nadat  stukjes mozaïek los lieten en de gemeente Soest geen financiële middelen had om het kleurige kunstwerk te herstellen. Velen vinden het nog steeds een gemis, ondanks het feit dat niet iedereen het Kunstwerk dat op het Dorpsplein in Soesterberg heeft gestaan kon waarderen.

 

Kunstenaar Hans Timmer

Hans Timmer is in 1912 in Rotterdam geboren en in 1997 in Alkmaar overleden. Hij heeft vele jaren in Soesterberg gewoond, alhoewel hij ook langere periodes in zijn huis in Spanje verbleef. Hij was vervaardiger van mozaïek, schilder, monumentaal kunstenaar, aquarellist en tekenaar. Hans Timmer was ook een van de oprichters van kunstenaarsvereniging De Ploegh die tegenwoordig in Soest is gehuisvest maar eigenlijk al in de 30er jaren in Amersfoort is ontstaan. Zijn dochter Annemarie is nog steeds een actief beeldend kunstenaar. Ze is gespecialiseerd in emaille. Voor nadere informatie over haar werk www.annemarietimmer.nl.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden