Kies een jaartal

Padvinders Don Boscogroep op Kamp

Gepubliceerd 18-09-2013

Een foto uit de beginjaren ’60 van de vorige eeuw. Een aantal padvinders van de huidige Scoutinggroep Don Bosco die een stop houden tijdens een fietstocht. Waarschijnlijk zijn ze op weg naar een Zomerkamp in de provincie Gelderland (Raalte, de geboorteplaats van kapelaan Spit verbonden aan de HH Petrus en Paulusparochie in die tijd). Hopman Wim Bosboom is er bij gaan zitten, anderen pauzeren staande of nog op de fiets.

Zoals altijd in deze rubriek de vraag of lezers in dit geval de padvinders op de foto herkennen, en misschien wel de plaats waar de foto is genomen. In dit geval zou het nog wel eens buiten Soest kunnen zijn. De redactie wil u wel een handje helpen, want de 2e staande padvinder van rechts is Henk van Asch. De vraag is echter wie de anderen zijn.

De scouting had in de tijd dat deze foto gemaakt is een eigen home op de plaats waar nu de Sint Annahof zich bevindt. Daar stonden de Bonifaciusschool en de Heilig Hart Mulo. Tussen beide scholen bevond zich een laag gebouw waarin de scouting meestal op zaterdag haar bijeenkomsten had.

De scoutinggroep Don Bosco is opgericht in 1930 en heeft dus inmiddels een geschiedenis van meer dan 80 jaar. Vanaf die tijd hebben verschillende fusies en verhuizingen plaats gevonden. Thans hebben ze een clubgebouw aan de Heideweg maar hopen toch dat ze binnenkort mogen gaan verhuizen naar een locatie aan de Bosstraat.

Reacties naar aanleiding van plaatsing:

Een aantal padvinders herkenden zich op de foto en maakten hier melding van:

Op de voorste rij worden inmiddels de volgende personen herkend (v.l.n.r.) zittend in de bosrand Hopman Wim Bosboom, staand Kees van de Heuvel (vele tientallen jaren als slager in Soest werkzaam geweest o.a. bij Bakker, Den Blanken, Super Van Dam en meest recent voor zijn pensionering bij Hoogvliet), Jos Schalkx (veel leden van de familie Schalkx zijn jarenlang binnen de scouting actief geweest), met de rug naar de foto is nog onbekend gedacht wordt aan Ruud Lips, Henk van Asch en daarnaast eveneens een onbekende padvinder. Op der achterste rij zijn de volgende personen inmiddels herkend (vlnr) onbekend, René van Hal, Cor van Dijk, Anton Lustenhouwer. Door Henk van Asch werden nog enkele namen aangereikt die hij uit de padvindertijd kende: René van der Horst, Hein Ceelen, Alex Loth. Deze namen hebben we nog niet kunnen koppelen aan de gezichten.Wanneer er nog personen herkend worden, laat het de redactie weten.

FOTO 2

Kees van de Heuvel, een van de padvinders die op de oorspronkelijke foto staat, vond in zijn foto’s ut de die tijd nog een echte groepsfoto terug. Deze komt uit dezelfde periode maar hier staan veel meer padvinders op. Recent mocht de redactie van Ben Lustenhouwer die in Spanje woont een reactie ontvangen met aanvullende informatie over de personen die op de foto staan.

Achterste rij vlnr: Hopman Wom Bosboom. Henk Kok, Wim Lustenhouwer (van de koster van de Mariakerk), Ben Lustenhouwer, Kees vd Heuvel, (broertje van Jos) Schalkx ?, ? Lelieveld, Cor van Dijk, Martin Veul, onbekend maar ook een leider van de padvinders (onder hopman Bosboom).

Boven de achterste rij uitstekend vlnr Ruud Lips, Jan Peet en Alex Loth;

Voorste rij vlnr: Leo Rasch, onbekend, Adrie/Aart van Hofslot, Hans van Hees, Adrie de Kruijff, Jos Schalkx, Evert Peet, Henk van Asch en onbekend.

Tussen de beide rijen in een welpen-uniform: Robbie van Renswoude.

Zo is de lijst meer compleet, maar er ontbreken nog steeds namen. De redactie is benieuwd naar de namen van deze padvinders. Reacties welkom


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden