Kies een jaartal

Garage 't Westen

Gepubliceerd 27-11-2013

Deze keer in de rubriek Verdwenen Soest een foto van Garage ’t Westen. De foto is waarschijnlijk in 1929 gemaakt. Het is een winkelpand maar daarvoor 2 taxi’s en naar alle waarschijnlijkheid de eigenaar van de Garage, de heer J. Timmer. Het pand heeft gestaan aan de Beukenlaan op de plek waar nu de Ford Garage is gevestigd.

Op 18 mei 1929 is de zaak geopend. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het een rijwiel-/motorzaak in combinatie met een Taxibedrijf. In de jaren ’30 kon je voor 40 cent naar Baarn en voor 70 cent naar Amersfoort. Het taxibedrijf verzorgde ook gezellige ritjes door de omgeving, en vervoer voor een trouwerij, waarbij financieel onderscheid werd gemaakt tussen ritjes met of zonder kerkelijk huwelijk. Op een van de foto's staan enkele advertenties uit de jaren ’30 die geplaatst werden in de Soester Courant. Garage ’t Westen was echter ook een rijwiel- en motorzaak, die altijd weer nieuwe modellen aan de man bracht (Van NSU, Cyclex, Burgers e.a.). De heer J. Timmer (eigenaar) was zelf een verwoed motorcoureur, vandaar dat hij ook ritjes met de taxi aanbod naar de TT in Assen. Vanaf de oorlogsjaren tot begin jaren ’60 heeft de zaak zich met name gericht op de verkoop en reparatie van rijwielen, bromfietsen en motoren.

De redactie is benieuwd of de lezers nog herinneringen hebben aan Garage ’t Westen en aan de eigenaar J. Timmer en zijn motorcoureursactiviteiten.

Reacties naar aanleiding van bericht in Soester Courant

In de afgelopen weken heeft de redactie verschillende reacties gekregen op de in de krant geplaatste foto, waarbij vooral de ervaringen uit die tijd werden gedeeld.

Op de foto zouden staan vlnr Jan Timmer, de eigenaar van Garage ’t Westen, zijn latere vrouw Jo Verweij(ten tijde van de foto 18 jaar oud) en de vader van Jan Timmer. Te poseren trots op het bedrijf en de 2 taxi’s waarover Jan Timmer beschikte om ritjes door Soest en naaste omgeving te maken. In de Soester Courant in de jaren ’30 zien we regelmatig advertenties staan waarin de taxi’s worden aangeprezen en de ritkosten worden bekend gemaakt. Enkele van deze advertenties zijn op deze website terug te vinden. De enkele jaren geleden overleden Goos Wessels heeft jarenlang in de Garage gewerkt. Het echtpaar Timmer heeft 2 dochters gekregen. De Garage stond aan de Beukenlaan op de plaats waar van begin jaren ’70 een Ford-Garage is gevestigd. De familie Timmer zowel Jan als zijn vader woonden in een huis direct naast de Garage. Het huis van de vader van Jan Timmer werd in de volksmond “het Oude Westen” genoemd.

Na de oorlog zijn de taxi’s niet meer teruggekeerd en heeft Jan Timmer zich met zijn werkzaamheden gericht op de verkoop, verhuur en reparatie van motoren en fietsen. Vooral over zijn tandems die hij verhuurde kwamen nog veel herinneringen naar boven. Zeker op zondag werd hier dankbaar gebruik van gemaakt om de regio te verkennen en om naar Bunnik te gaan om daar kersen te kopen. Bij de herinneringen ook de slechte vering van die tandems, maar ook het feit dat er wat snelheidswedstrijden met werden gehouden.

In de verhalen werd ook verslag gedaan van Jan Timmer als motorcoureur. Dat deed hij vaak samen met de gebroeders Wassenaar die ook deze hobby beoefenden, maar er waren meer coureurs in Soest. Op verschillende plaatsen in Soest waren crossbaantjes (Soester Duinen, Bokkeduinen, bos achter Braamhage), waar regelmatig wedstrijden werden gehouden. Dit werd in die tijd allemaal gedoogd, ondanks het feit dat er meer geluid werd geproduceerd dan thans het geval is.

Garage ’t Westen heeft meer dan 40 jaar bestaan op deze plaats. Niet gek dat er veel verhalen over kunnen worden verteld.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden