Kies een jaartal

Philomena Kleuterschool Soest-Midden 1955

Gepubliceerd 26-12-2013

De hiernaast geplaatste foto betreft een klassenfoto van een groep meisjes en jongens die rond 1955 op de Philomena Kleuterschool zaten. De zusters van O.L.Vrouw van Amersfoort, die in het Sint Jozefklooster aan de Steenhoffstraat woonden, hadden hierover de leiding. Deze kleuterschool bevond zich naast het klooster evenals de toenmalige St. Jozef meisjesschool. Op de foto is ook een van de zusters te herkennen, t.w. Zuster Walburga. Het hoofd van de Kleuterschool was in die tijd Zr. Servula. De kleuterschool maakte in die jaren onderdeel uit van het RK Schoolbestuur Soest. Ook de kleuterscholen aan de Mariastraat en de Ericaweg werden in die tijd geleid door deze zusters. Dat gold trouwens ook voor de aan de Steenhoffstraat gelegen St. Jozefschool. Op deze lagere school waren tot 1962 alleen maar meisjes toegelaten. Pas in het schooljaar 1962/1963 werd deze Sint Jozefschool geïntegreerd met de Bonifaciusschool (een jongensschool). Pas vanaf die tijd is er sprake van een gemengde klas met jongens en meisjes. Op de kleuterscholen werd dit onderscheid echter nog niet gemaakt.

Begin jaren ’60 trokken de zusters zich terug uit het onderwijs in Soest en verlieten eind 1964 ook het Sint Jozefklooster, nadat de aldaar nog wonende ouderen waren verhuisd naar het bejaardencentrum Molenschot aan de Albert Cuyplaan.  

Tot mijn grote verrassing sta ikzelf (René van Hal – red) ook op de foto (bovenste rij rechts naast Zr. Walburga). Toch zijn maar weinig jongens en meisjes ook voor mij nog herkenbaar. Een mooie vraag om de foto nog eens te bekijken en na te gaan of er jongens en meisjes worden herkend.Inmiddels zijn weer verschillende reacties binnengekomen en verwerkt in het overzicht.

Bij Foto nummer 2 zijn nummers geplaatst. Inmiddels zijn al verschillende jongens en meisjes herkend. Voor sommige kinderen zijn meer namen bekend, dan wel zijn er nog vragen of ze kloppen. Wie zorgt voor de aanvulling:

Voorste rij (vlnr)

1. Cees Kuijer (Veldweg)?; 2. ??; 3. Dani Grift; 4. ??; 5. Wout van Nimwegen; 6. Jos Hagen??; 7. Cor van Dijk

2e rij:

8. Rini Hilhorst??; 9. René Thijssen; 10. ??; 11. Wim Hilhorst (Smitsweg); 12. ??; 13. Co van Velzen (Molenstraat); 14. Pim Visser ? (Steenhoffstraat)

3e rij:

15. Rien Hilhorst; 16. Dinie Kok; 17. Annelies Kok; 18. Judith Uiterwijk; 19. Elly Mulder; 20. Henneke Roest; 21. Ineke Glaasker; 22. Magda Meijer

4e rij:

23. Ton Fugers; 24. Ben Kuijer; 25. ??; 26. Marian van de Kooij; 27. Marijke Bouwhuizen ??; 28. Marietje van 't Klooster; 29. Johan/Joop Brouwer

Bovenste rij

30. ??; 31. ??; 32. Katarien Ossendrijver; 33. José Willemsen; 34. Alie Wigtman; 35. Rini/Rien Hartman; 36. René van Hal; 37. Zr. Walburga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden