Kies een jaartal

Toegangspoort Heilig Hart ULO

Gepubliceerd 19-03-2014

Deze keer in de rubriek Verdwenen Soest een foto van een hek, toegangspoort. Deze is echt verdwenen in Soest maar is wel tientallen jaren een hek dat dagelijks open en dicht is gegaan. Het past dus echt in deze rubriek. Bijzonder is natuurlijk wel het mozaïek dat in de poort boven de hekken een plek heeft gekregen. De vraag voor deze keer is dan ook velerlei. Waar heeft deze Toegangspoort, ingang gestaan, wanneer werd deze ongeveer gebruikt en waar leidde de weg die er achter ligt naar toe. En wat moet het mozaïek voorstellen en wellicht dat een lezer nog weet wie het mozaïek gemaakt heeft en wanneer.

We zien benieuwd naar de verhalen die bij u opkomen wanneer u deze foto ziet.

Naar aanleiding van de ontvangen telefoontjes:

Het betreft de Toegangspoort naar de Heilig Hart Mulo. Het is nog niet bekend wanneer deze is afgebroken. Zal waarschijnlijk jaren '50 zijn. Wie weet meer?

De Heilig Hart ULO is in 1924 opgericht door Petrus en Paulusparochie en werd gebouwd op een deel van het terrein van de Bonifaciusschool die daar al zo’n 50 jaar stond. De ULO werd gebouwd tegen de spoorlijn Utrecht – Baarn v.v. en is door de jaren heen verschillende keren uitgebreid met als laatste de bouw van een in die tijd magnifieke sportzaal. Door de groei van de school werden ook nog eens ruimten gehuurd op de bovenverdieping van het Verenigingsgebouw. De originele toegangsweg naar de ULO was op de Steenhoffstraat maar is in de jaren ’60 uitgebreid met een ingang aan de zijde van het RK Kerkhof. Nadat de ULO al was omgedoopt naar de Kardinaal Alfrink MAVO heeft men in november 1978 een nieuw schoolgebouw betrokken aan de Di Lassostraat in Soest.

Een van de bellers over de foto gaf aan dat de Toegangspoort is gemetseld door Jan Hilhorst, die aan de Prins Hendriklaan woonde en daar zijn bedrijf had. De naam van de architect is niet bekend, ook niet het moment dat de toegangspoort is afgebroken. Het mozaïek met de afbeelding van het H. Hart is bewaard gebleven en heeft een plaats gekregen in het Museum Oud Soest.

 

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden