Kies een jaartal

Sigarenmagazijn Brouwer/Meijering Soesterbergsestraat

Gepubliceerd 14-05-2014

De tijd dat er winkels waren die enkel en alleen rookwaren verkochten, ligt al weer enkele jaren achter ons. In de rubriek Verdwenen Soest een foto van een van die winkels die in Soest heeft gestaan. De vraag is wie de winkel nog herkend en of het pand wellicht nog bestaat maar een andere functie heeft gekregen.

De laatste gespecialiseerde winkel in rookwaren Van Kleef is enkele jaren geleden in de Van Weedestraat gesloten. Natuurlijk hebben we nog tal van winkels die rookwaren verkopen maar deze hebben hun assortiment uitgebreid met kranten, bladen, snoepgoed e.d. Echte op een beperkt assortiment gespecialiseerde winkels zoals alleen rookwaren passen niet meer in de huidige economische tijd. Voor rookwaren is daarnaast sprake dat er allerlei op een verbetering van de gezondheid gerichte maatregelen worden genomen om het rookgebruik te beperken.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw had elke wijk wel zijn rookwarenwinkel. Bekende namen waren in die tijd Smit (Steenhoffstraat), Pieneman (van Weedestraat), maar er waren ook winkels in Soest-Zuid en op ’t Hart (o.a. hoek Nieuwstraat/Hartweg).

De redactie van Verdwenen Soest is benieuwd of u het sigarenmagazijn op de foto herkend, weet wie daar eigenaar van was, waar deze winkel was gevestigd en of het pand nog bestaat. Natuurlijk is de redactie ook benieuwd naar verhalen over de speciaalzaken in rookwaren in Soest om daarmee een compleet beeld te krijgen.

Reacties

De redactie is sinds het verschijnen van de Soester Courant op woensdag 14 mei 2014 overstelpt met telefoontjes en mails. De foto is dus duidelijk herkend. We weten inmiddels ook de nodige achtergronden bij deze foto en dat is waar we het voor doen.

1. Het is een foto van een sigarenmagazijn dat was gevestigd op de hoek van de Soesterbergsestraat/Eikenlaan. Thans is hier een schoonheidssalon in gevestigd. Bij de foto's een afbeelding van de huidige situatie.

2. Er zijn inmiddels 3 eigenaren van het sigarenmagazijn bekend. In de jaren '30 zijn de heer en mevrouw Brouwer gestart met een tabakspeciaalzaak. Nadat de heer Brouwer in 1963 overleed heeft mevrouw Brouwer de zaak overgedragen/verkocht aan de heer Harm Meijering. Hij heeft de zaak gedraaid vanaf januari 1964 tot eind 1986. Hij was inmiddels ouder dan 65 jaar en vond in mevrouw Methorst een opvolger, die vanaf 1 januari 1987 de tabakzaak een korte tijd heeft gehad. Na enkele jaren is de zaak gesloten (de exacte datum is nog niet terug gevonden, is nog niet bekend). Daarna is het pand verschillende keren in andere handen overgegaan. (zie ook afbeeldingen 3 en 4 zijnde advertenties van de overdracht van beide zaken).

3. Veel mensen wisten zich de zaak te herinneren en konden zelfs van de heer Meijering nog vaste uitdrukkingen te herinneren als "Ja graag", "Prettig weekend", wanneer je de zaak verliet.

4. Mensen kwamen er niet alleen voor het kopen van sigaren, sigaretten, tabak maar ook voor snoep en het inleveren van de toto-formulieren.

5. In 1985 is in de Soester Courant een leuk artikel opgenomen over de heer en mevrouw Meijering in de Soester Courant (afbeelding 5). De heer Meijering werkte voordat hij in 1964 de tabakzaak overnam bij autosloperij Luijben aan de Eigendomweg.

6. Weinigen konden zich nog het fietsenrek herinneren. Het pand zelf is eind jaren '20 gebouwd ongeveer gelijkertijd met de winkels aan de overkant. Veel reacties haalden ook herinneringen op aan deze in de jaren '60 en '70 levendige winkelstraat met o.a. TipTop, foto Astra, Drankenzaak Manders, Banketbakkerij Kruijswijk, Juwelier Spijker/later vd Weerd, Frans Bosman e.a.

Wat verder nog bijzonder is:

De foto lijkt al gemaakt te zijn voor 1926. In een soort VVV-gids in 1926 is een advertentie verschenen van Sigarenmagazijn "De Viersprong", met als eigenaar G.W. Schothorst. Daarin wordt deze winkel een "speciaal adres voor rookartikelen" genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden