Kies een jaartal

Kruidenierszaak Van Weedestraat

Gepubliceerd 11-06-2014

Ook deze keer weer een winkelpand in de rubriek Verdwenen Soest. Op de 1ste oogopslag gaat het om een kruidenierszaak die op een splitsing in Soest staat. Alleen lijkt het een kruidenierszaak met een beperkt assortiment gezien de reclameborden van Van Nelle en DE. Wat ook bijzonder is dat op de kruising een boom staat met een hekje eromheen en dat er een kroontje op staat. Wellicht dat dit een bijdrage kan zijn in het zoeken naar de locatie waar deze winkel gestaan heeft.

De redactie van Verdwenen Soest zou graag informatie hebben over de plaats waar deze kruising met winkel is. Wanneer dat deze foto gemaakt zou kunnen zijn. Wat voor winkel er op de foto staat. Of het pand op dit moment nog bestaat. Dus allemaal vragen rondom een stukje geschiedenis, die de redactie graag weer aangevuld wil zien.

Gezien de omgeving zou een wel eens een moeilijker opgave kunnen zijn dan vorige keer toen een foto van een tabakszaak was geplaatst en waarover meer informatie gewenst was. Het is weer een uitdaging voor degene die Soest al wat langer kennen. We zijn benieuwd.

Reacties:

De foto in de Soester Courant van 11 juni jl. was toch niet zo’n lastige opgave. De redactie ontving veel reacties, want de foto werd al snel herkend met de toenmalige kruidenierszaak van Mets en daarvoor de Wilhelminaboom. Verschillende van degenen die reageerden vonden ook dat er niet sprake was van een Verdwenen Soest. Natuurlijk kwamen er weer veel verhalen los. Op een van de foto's wordt een beeld gegeven van de situatie anno 2014 na de laatste herinrichting van de Van Weedestraat naar Van Weedepromenade.

Het pand van de kruidenierszaak op de foto bestaat nog steeds en is ook nog steeds in gebruik door de firma Joh. Mets, al bijna 150 jaar een begrip in Soest. In de rubriek Verdwenen Soest gepubliceerd op 23 augustus 2006 is een uitgebreide beschrijving te vinden van de historie van deze Soester middenstander, die dit pand sinds 1894 in bezit heeft. Daarvoor was het in gebruik als gemeentehuis van Soest. Het pand is natuurlijk verschillende keren verbouwd en uitgebreid.

Voor het pand staat zowel op de foto als ook nu nog de Wilhelminalinde, die op 6 september 1898 bij de troonbestijging door Koningin Wilhelmina is geplant. Het is dus een zgn. Koningsboom en een van de vele officiële bomen die in Soest in de loop van de tijd geplant zijn en in een gemeentelijk register zijn opgenomen.

Veranderingen:

Ondanks deze nog steeds herkenbare punten van de foto is er op dit punt van Soest wel heel veel veranderd, c.q. verdwenen sinds het moment dat de foto is gemaakt. Zo is Huize Beverstein waarvan het toegangshek nog net links te zien is afgebroken en is er een Appartementengebouw Beverstein (zie foto) voor in de plaats gekomen. Bij de bouw van de Hema/AH zijn ook bij bijgebouwen afgebroken.

Verder is de gelijkwaardige kruising van Korte Brinkweg en Van Weedestraat al vele tientallen jaren gewijzigd, waarmee de status van de Korte Brinkweg eigenlijk tot een fietspad is geworden. Bij de ontwikkeling van de Winkelpromenade is deze overgang zelfs veel beperkter geworden en is er wel een gezellig plein ontstaan die voor diverse activiteiten gebruikt kan worden.

Een van de reacties wees ook op het bestaan links op de foto van een Huize Zeelandia, waarin een stalhouderij van Matthijs Haks was gevestigd in het begin van de 20ste eeuw. Ook aan de Heuvelweg was een Stalhouderij Haks gevestigd, eigendom van zijn broer Daniël, die zich in de loop van de tijd ontwikkelde tot verhuisbedrijf. Huize Zeelandia heeft een keer in brand gestaan na een blikseminslag. De eigenaren en buren hebben toen veel moeite gehad alle paarden in veiligheid te brengen. Wanneer dit precies is geweest was niet te achterhalen. Wellicht dat lezers van de Soester Courant daarover de redactie nog wat informatie kunnen geven.

 

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden