Kies een jaartal

Overweg met handbediende slagbomen

Gepubliceerd 06-08-2014

Deze keer een foto die wellicht wat beter aansluit bij de titel “Verdwenen Soest”. Op de foto een overweg met slagbomen, die door een baanwachter met de hand gesloten en geopend moesten worden. In de jaren ’60 werden deze handbediende bomen successievelijk vervangen door de zgn. AHOB (Automatische Halve Overweg Bomen), die  middels een sein in de rails door een nadere trein bediend wordt. Toch zijn er plaatsen waar dit soort slagbomen lang hebben gefunctioneerd (bijvoorbeeld naast het station van Hilversum).

Soest beschikte, en beschikt nog steeds over een groot aantal overgangen over de 3 spoorlijnen die de gemeente kruisen. Inmiddels zijn de meeste overgangen voorzien van enige vorm van beveiliging (bomen, lampen en veel bellen). Ondanks het feit dat onbewaakte overgangen ook veel afgesloten zijn, komen ze toch nog beperkt in onze gemeente voor.

De vraag deze keer is natuurlijk of de plaats waar deze overweg zich bevindt wordt herkend. Wellicht dat het gebouw mee kan helpen, alhoewel deze al zeker meer dan 50 jaar geleden moet zijn afgebroken.

Mocht u informatie hebben over het gebouw dat ook links op de foto staat, dan is deze zeker ook van harte welkom bij de redactie en natuurlijk ook wanneer u speciale herinneringen hebt aan deze overgang, want het kan vaak niet anders dat op deze overweg wel een ongeluk heeft plaats gevonden.

Reacties naar aanleiding van foto in de Soester Courant

In de Soester Courant van 6 augustus werd aan de lezers van de rubriek Verdwenen Soest gevraagd of de “Overweg met de handbediende bomen” en zijn omgeving werden herkend. Dat was dus zeker het geval, gezien het aantal reacties. Over de plaats was iedereen het eens. Het was een foto van de overweg van de Steenhoffstraat naar de Van Weedestraat. Op de achtergrond was ook “Café Centraal” van de familie Verkerk nog duidelijk zichtbaar.

De foto is gemaakt in het begin van de vorige eeuw, rond 1925. De slagbomen werden bediend door de stationsbediende van Station Soestdijk. Rond 1960 zijn deze handbediende bomen vervangen door AHOB’s (Automatische Halve Overweg Bomen). Inmiddels is de overweg weer geheel afgesloten.

Voor zover bekend zijn er in de meer dan 100 jaar dat deze overweg al bestaat ook verschillende ongelukken gebeurd, doordat auto’s/vrachtwagens door een trein werden geramd.

Het Café Centraal is begin jaren 1972 gesloten, vervolgens afgebroken en heeft plaats gemaakt voor tijdelijke huisvesting voor de Politie Soest, omdat het naastgelegen politiebureau te klein werd. In 1987 is de politie verhuisd naar de Dalweg, waardoor er mogelijkheden ontstonden om het huidige appartementengebouw “Batenburg” te realiseren.

Een van de foto's geeft een beeld van het Café en de overweg in 1971.

Op een andere foto is de situatie anno 2014 te zien, waarin ook de laatste aanpassingen van de Van Weedestraat zichtbaar zijn.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden