Kies een jaartal

Afgebroken huizen Spoorstraat

Gepubliceerd 04-09-2014

Deze keer een foto van een woonhuis, dat volgens onze gegevens inmiddels is afgebroken. Dit betekent dus echt verdwenen.

Veel informatie is op dit moment niet beschikbaar, anders dan dat de afbraak ongeveer in 1982 heeft plaats gevonden.  Het lijkt er op dat er wel sprake is van een soort van standaardwoning die op verschillende plaatsen gestaan zou kunnen hebben. Wellicht dat het nummer 3 op de brievenbus een handreiking kan zijn om achter de juiste situering van de woning in Soest te komen.

De redactie is benieuwd naar de reacties of de woning wordt herkend, weten waar deze heeft gestaan en waarom wellicht besloten is tot afbraak.

Reacties op het bericht in de Soester Courant van 3 september 2014

De foto toont eigenlijk 3 woningen die aan de Spoorstraat hebben gestaan. Deze straat was een verbindingsweg tussen de Prins Bernhardlaan en het Station Soestdijk en liep achter het voormalige politiebureau langs en kwam ook uit bij Café Soestdijk, waarvan wij recent met de overgang Steenhoffstraat / Van Weedestraat een foto hadden geplaatst in deze rubriek.

De huurwoningen waren privé-eigendom en niet van een woningbouwvereniging of gemeente. Ze hadden de huisnummers 3, 5 en 7. Schoolstraat 1 was in die tijd het Station Soestdijk.

De tuinen die bij deze woningen hoorden kwamen uit op een strook land dat eigendom was van de familie Tolboom, die daar jarenlang een bloemenwinkel heeft gehad annex kwekerij. Deze woning/winkel was gelegen aan Spoorstraat nummer 9. Het perceel liep in de praktijk achter de huurwoningen door en liep van het Station Soestdijk naar de Prins Bernhardlaan . Aan de andere zijde van het perceel stond de School met de Bijbel, de huidige Da Costaschool die al weer enkele jaren geleden nieuw gebouwd is.

Het was dus wel een heel bijzonder hoekje wat verstopt achter het politiebureau. In de jaren ’50 was achter het politiebureau een volleybalveld, waar de Soester Politie Sport Vereniging (SPSV) speelde en ook gastheer was voor andere Soester volleybalverenigingen. In de jaren erna werden op dit terrein ook de garageboxen neergezet voor de politie-auto’s, war en een mortuairum voor verkeersslachtoffers en werden jarenlang de door politie weggesleepte auto’s na aanrijdingen e.d. neergezet.

Nadere informatie over de verschillende panden aan de Spoorstraat

De Spoorstraat kende 5 gebouwen/huizen al zou je eigenlijk Van Weedestraat 1 het latere Café Centraal erbij moeten rekenen. Het was zo een eigen buurtje. De naam Spoorstraat is pas op 30 november 1911 toegekend. Directe aanleiding was de aanleg van de spoorlijn Utrecht – Baarn vv die in 1898 geopend is.  Voor de familie Verkerk was dit wellicht de aanleiding om met een koffiehuis, later Café te starten. Vader Willem Verkerk geboren in 1872 in Utrecht was de eerste eigenaar van dit Café, maar heeft later ook nog zelf op de Spoorstraat nummer 7 gewoond.

Spoorstraat 1 is het NS-station.

Spoorstraat 3 werd vele jaren bewoond door de familie Adrianus Petrus Tolboom, een gezin met 7 kinderen. Nadat de familie is verhuisd naar Spoorstraat 9 (waar zijn vader Willem Tolboom met de kwekerij was begonnen) is de woning bewoond door postbode Bos, die na zijn overlijden werd opgevolgd door een van zijn zonen die bij de gemeente Soest in de plantsoenendienst werkzaam was.

Spoorstraat 5 is volgens het bevolkingsregister achtereenvolgens bewoond door Jan Turenant, Otto Langelaar en vervolgens door de familie Horvers (leraar aan de Mariaschool). In 1930 betrok de heer A.J. van Dorresteijn (huisschilder) deze huurwoning nadat hij getrouwd is met een dochter van meester Horvers.  Nadat dit echtpaar Van Dorresteijn in 1976 naar Honsbergen was vertrokken heeft Ton Paauw er nog korte tijd gewoond totdat de woningen zijn afgebroken.

Spoorstraat 7: De eerste geregistreerde bewoner van deze woning was Willem Verkerk (eigenaar van Café Centraal). Wat opvalt is dat er veel dienstboden op dit pand zijn ingeschreven geweest.  In 1921 wordt de woning betrokken door mej. P. Degecamp, die vanuit dit huis werkte als maakster van patronen voor kleding, zodat mensen ze thuis konden maken. Vanaf 1924 woonde hier meester Groen met zijn gezin. Daarna hebben nog verschillende gezinnen in dit huis gewoond waaronder families Immerzeel, Thijssen.

Spoorstraat 9: Dit is een pand dat er nog steeds staat en eigendom is geweest van de familie Tolboom; eerst Willem, later zijn zoon Adrianus en later weer overgedragen aan de volgende generatie.

De panden 3, 5 en 7 zijn altijd als huurwoningen in gebruik geweest. Er hebben veel meer dan de eerder genoemde families gewoond. Wat bijzonder aan de woningen was, dat ze bouwtechnisch geheel met elkaar vervlochten waren en dat de bovenverdiepingen ook boven kamers van de buren waren gebouwd. Een typisch tijdbeeld dus van een groepje woningen bij elkaar. Deze keer een foto van de achterzijde van deze woningen.

De informatie zoals hierboven beknopt weergegeven is aangeleverd door de heren Piet Tolboom en Hans van Dorresteijn. Dank daarvoor. In de fotogalerij ook een foto van de achterzijde van de panden aan de Spoorstraat waar de familie Tolboom decennia lang een kwekerij exploiteerde.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden