Kies een jaartal

Drogisterij De Vijzel; Winkel in chemicaliën

Gepubliceerd 15-10-2014

Deze keer een foto van een winkel, die volgens onze gegevens in Soest heeft gestaan.  De foto is gemaakt in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Het is een winkel in chemicaliën zoals op de ruit staat. Weet dat vroeger winkels een veel breder assortiment hadden als vroeger.  Aan het reclamebord (met de onderste regel een verwijzing naar siroop)  valt af te leiden dat er mogelijk sprake is van een drogist. De winkel zo lijkt het staat niet nadrukkelijk in een winkelgebied.

De redactie is dan ook weer benieuwd naar de reacties of de woning/winkel wordt herkend, weten waar deze heeft gestaan en wie de winkelier(s) waren. Wellicht dat er nog bepaalde verhalen aan deze winkel in uw herinnering zitten.

Reacties nav de publicatie in de Soester Courant van 15 oktober 2014:

Gezien het aantal reacties via de mail en de telefoon hebben velen dit pand herkend als Drogisterij “De Vijzel” die ruim 60 jaar hier was gevestigd geweest. Thans is er een Handtherapie Soest in gevestigd.

Het pand (een dubbel huis met de nummers 4 en 6 van de Molenstraat is in 1924 gebouwd. Op 13 maart 1926 werd Drogisterij “De Vijzel” geopend. Eigenaresse was mevrouw S. (Sientje) Zethoven. Zij heeft tot 1950 deze drogisterij gerund. Toen heeft ze de zaak overgedaan aan mevrouw C.S. van Veen. Deze is maar heel kort de eigenaresse geweest, want al op 24 december 1952 heeft zij de zaak overgedragen aan mevrouw A. Riemens – de Wit. Deze heeft met haar man tot 1988 deze winkel open gehouden. De komst van de Gemar en de grote drogisterijketens (Kruitvat ea) hebben veel invloed gehad om de exploitatiemogelijkheden van deze zelfstandige winkeliers.

In 1956 heeft de familie Riemens ook het naastgelegen pand nummer 6 weten aan te kopen, waar vele tientallen jaren fotograaf Niestadt woonde. Dit alles in de verwachting dat de uitbreiding van de Eng een grotere klantenstroom zou kunnen gaan betekenen. De realisatie van plan De Eng heeft echter lang geduurd en is pas eind jaren ’60 daadwerkelijk tot een afronding gekomen.

Uit de verhalen in de reacties blijkt duidelijk dat het assortiment van de drogisterijen veel groter was dan thans, alhoewel nu de keuzemogelijkheden veel groter zijn door de vele merken die beschikbaar zijn. Wanneer mensen wat nodig hadden gingen ze vaak eerst even bij de drogist langs, want die bleek veel in huis te hebben en wist zelfs een eigen product te ontwikkelen door een combinatie van allerlei chemicaliën. Dat gebeurde ook bij allerlei geneesmiddelen die niet wettelijk tot het pakket van een apotheker werden afgeschermd. De drogist was vaak tevens apothekersassistent die in die tijd zelf veel medicijnen maakte (vooral smeermiddelen en drankjes). Ook wist de drogist allerlei handboeken aan de man te brengen voor bijzondere ziektegevallen en hoe daar zoals dat thans noemen homeopathisch aan te pakken. Uit een van de reacties bleek dat ze daar zelfs in de tropen baat bij heeft gehad.

Veel mensen vinden het een gemis dat dit soort zaken uit het straatbeeld zijn verdwenen. In Soest aan de Koninginnelaan hebben we nog wel drogisterij De Pil met een uitgebreid assortiment.

In de fotogalerij een foto van de huidige situatie aan de Molenstraat, als ook de advertenties van de opening van Drigisterij de Vijzel in 1926 en de overdracht van de Drogisterij naar mevrouw A. Riemens de Wit.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden