Kies een jaartal

Schoolklas Chr. ULO 1939 met Miep Oranje

Gepubliceerd 29-04-2015

Deze keer een foto van de examenklas van de Chr. ULO in Soest. De foto is gemaakt voor het pand Molenstraat 11 en ons toegezonden door een van de leerlingen op de foto. Het schoolgebouw van de Chr. ULO aan de Prins Bernhardlaan was door militairen in gebruik genomen en dus werd er elders in Soest les gegeven. De foto is beschikbaar gesteld door het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie) en wel uit het onderzoeksdossier van Miep Oranje. Miep was “actief” in het verzet tijdens de 2e Wereldoorlog, maar speelde volgens geschiedkundige dr. Lou de Jong (die veel over de Tweede Wereldoorlog publiceerde) wel een discutabele/dubieuze rol. Hij en ook anderen typeerden haar na de oorlog als een verraadster. Tot een rechtszaak is het nooit gekomen omdat ze is verdwenen en niemand haar verblijfplaats heeft kunnen traceren.   

Nadat Miep geslaagd is voor haar ULO-diploma aan de Christelijke MULO heeft ze haar HBS-A gehaald op het Baarns Lyceum. Marie (Miep) Oranje bevindt zich geheel rechts op de foto.

De vraag is zoals we wel vaker in deze rubriek stellen aan de lezers van de Soester Courant of zij de redactie kunnen helpen aan de namen van de leerlingen en leerkrachten die op de foto staan met Miep Oranje.

Reacties:

De foto leverde verschillende reacties. Het betrof reacties van personen die zelf op de foto stonden, dan wel waarvan vader/oom of andere familieleden herkenden.

Op de foto zijn de volgende personen inmiddels herkend. Nog niet allemaal dus.

Bovenste rij (vlnr): Anita Reppel (Meijer?), De heer F. Put (leerkracht), Tonnie Pieters, Rietje Muller, Herman Lijftogt, Puck Linzel, Meester Bouwe Fokkens jr.

2e rij van boven: Wim Kerkhof, Jan Verschuur, Henny Beekman, Anton Louwersheimer, Cor Kernlaarts.

2e rij van onderen: Jo Leertouwer, Gerrie van Elteren, Els Boerema (dochter van hoofd school aan de Driehoeksweg), Meester S. Fokkens sr. (hoofd van de school en in 1951 overleden), Tiny Staal, Truus Schagen, Roely Brouwer, Henk Starink, Miep Oranje.

Onderste rij: Albert van Vliet, Jaap Hogeboom, een onbekende, Rick Bakkenes.

De foto is ook opgenomen in het boek “Soest onder vuur” geschreven door Geke van de Merwe – Wouters. Daarin worden de oorlogsjaren in Soest beschreven en wordt ook wat uitgebreider aandacht besteed aan Miep Oranje.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden