Kies een jaartal

Huize Zorgvlied

Gepubliceerd 06-01-2016

Deze keer een foto van een woning die in Soest staat, of heeft gestaan. De enige aanwijzing die de redactie heeft betreft het feit dat het huis de naam draagt van Zorgvlied.

Wanneer de foto verder wordt bestudeerd lijkt het erop dat de uitbouw aan de linkerzijde, later is aangebouwd. De metselstructuur lijkt anders dan de woning zelf. Zal dus van jongere datum zijn maar wel in lijn met de oorspronkelijke bouw. Het bouwjaar zal liggen in de jaren ’20, waarbij de foto waarschijnlijk al oud moet zijn, want de stroomtoevoer lijkt nog bovengronds te zijn.

Reacties:

Al vrij snel werd hierop gereageerd. Als eerste door de naaste buren van de woning, die de foto herkenden. Later ook door de schoondochter van een van de eerste bewoners van het pand, nl. de familie Mr. J.H. van Doorne. De heer en mevrouw Van Doorne hebben het pand in 1921 betrokken. De heer Van Doorne, ook wel Meester Jan genoemd, was een maatschappelijk zeer betrokken inwoner van de gemeente. Hij was belastingconsulent, advocaat en was verschillende jaren ook gemeenteraadslid voor de CHU. Daarnaast vervulde hij vele bestuursfuncties zowel plaatselijk als landelijk en was hij een van de leden van de Cantorij van de NH-gemeenschap in Soest.

De woning staat op het adres Van Straelenlaan 5, tot 1947 bekend als Lange Bergstraat 5. Zoals al door de redactie vermoed, is de uitbouw links door de heer Van Doorne gerealiseerd als zijn kantoor. Ook heeft hij een serre laten aanbouwen. Inmiddels is de naam “Huize Zorgvlied” verdwenen. Nog wel staat het bouwjaar 1908 op de voorgevel.

Naast een foto van de woning zoals deze thans op Van Straelenlaan 5 staat, is een artikel opgenomen uit de Soester Courant van 13 augustus 1954, waarin verslag wordt gedaan van de begrafenis van de heer Mr. J.H. van Doorne, waarbij de nodige sprekers ingingen op de activiteiten van hem.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden