Kies een jaartal

Benzinepompen in Soest

Gepubliceerd 02-03-2016

Enkele weken geleden was Soest landelijk nieuws met de laagste benzineprijs van Nederland bij de pompen aan de Birkstraat. Op dit moment beschikt Soest nog maar over 6 plaatsen waar benzine kan worden getankt. In de jaren ’60 was dat een veelvoud en waren alle benzinemerken wel op 1 of zelfs meer plaatsen te koop. Bijna om de 500 meter was wel een benzinepomp aanwezig, vaak als onderdeel van een garage, taxibedrijf of een fietsenwinkel.

Deze keer een foto van een van die inmiddels verdwenen benzinepomp aan de doorgaande weg in Soest. Het betreft een FINA-pomp.

De redactie is op zoek naar de plaats waar deze benzinepomp heeft gestaan en naar verhalen van Soesters die daar getankt hebben en waarom juist daar.

De afgelopen dagen na het verschijnen van onze oproep in de Soester Courant is de redactie overladen met reacties over de FINA-pomp van de familie van den Broek aan de Kerkstraat (tegenover de Veldweg; eerst nummer 21a thans nummer 49). De familie had niet alleen de benzinepomp maar bracht ook olie aan huis en haalde met een eigen tankauto de benzine en diesel bij de raffinaderij op. Na het terugtrekken van Tinus Sr. regeerde Willem de benzinepomp en Tinus zorgde met zijn tankwagen en Volkswagenbestelwagen het transport van olie en benzine.

Inmiddels zijn we ook via een kleinzoon in het bezit gekomen van een familiefoto van Tinus van den Broek met vrouw en kinderen met op de achtergrond de pomp. Op de foto staan ouders Rijkje en Tinus (3e en 4e van links), met vervolgens vooraan de neefjes Martien en Harrie Voskuilen, met daarachter Willem (naast vader) en Tinus (achter het rechtse neefje), en daarnaast de dochters Rietje, Jeanette en Mien (met achter haar haar latere man Willem van Asch).

Bij de reacties die de redactie ontving ook veel herinneringen, o.a. over de "strijd" tussen de broers Willem en Tinus als trouwe supporters maar wel resp. van Feyenoord en Ajax. Willem heeft jarenlang als rechtsbuiten bij SEC gespeeld. Willem is al heel jong overleden. Tinus leeft nog.

De familie vd Broek heeft de zaak met de benzinepomp na het overlijden van Willem overgedaan aan de heer Koelewijn. Die heeft deze zaak slechts enkele jaren voortgezet waarna de heer Theo van 't Klooster vele jaren tweedehands auto's op deze plek heeft verkocht. Na zijn overlijden is de handel gestopt en is er daar veel ruimte ontstaan. Zie foto 4 voor de huidige situatie.

De zaak is in 1936 als benzinepomp gestart tegelijk met de bouw van de dubbele woning die op deze plaats staat. Al in 1937 werd de capaciteit uitgebreid met een extra tank van 10.000 liter (zie foto 3 met de aanvraag Hinderwegvergunning, zelfs in die tijd al nodig).


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden