Kies een jaartal

Groentenspeciaalzaak

Gepubliceerd 22-06-2016

De laatste decennia heeft is in de middenstand veel veranderd. In de jaren na de oorlog tot begin jaren ’70 kende Soest een veelheid aan winkeliers met een diversiteit aan speciaalzaken als bakkers, groentenwinkels, slagerijen e.v.a. De opkomst van de supermarkten leidde dat de meeste van deze kleine winkels geen bestaansrecht meer hebben.

Deze keer een foto van een van de groentenzaken die Soest in de jaren ’60 nog rijk was. Hier werden aardappelen, groenten en fruit verkocht en zoals uit de stickers op de etalage blijkt ook ijsco’s. Het was al een tijd dat de groentenman niet meer met zijn producten uitgesteld op een wagen langs de deur kwam. Die tijd hebben we in Soest zeker ook nog gekend.

Wie helpt de redactie aan informatie over waar deze groentenwinkel heeft gestaan, welke groentenman hier was gevestigd en of er nog speciale herinneringen zijn aan deze groentenspeciaalzaak.

Reacties: Groentenzaak Jan en Martha Werkhoven Middelwijkstraat 24

Net na de oorlog hebben Jan en Martha Werkhoven – Berg hier een groetenspeciaalzaak gerund. Eerder al had Jan Werkhoven een eigen wijk voor de verkoop van aardappelen, groeten en fruit, welke hij liep vanuit zijn woning aan de Lange Brinkweg. Deze wijk hield hij aan naast de winkel die met name door zijn vrouw Martha werd verzorgd. Jan ging de wijk in eerst met paard en wagen, later met een motorische wagen met 3 wielen. In beide gevallen was de waar die hij meenam en ging verkopen voor de klanten zichtbaar opgesteld/opgebouwd.

Het gebruik van paard en wagen zorgde er ook voor dat de erfafscheiding met de buren van nummer 22 wat vreemd verloopt. Jan wilde graag met zijn wagen kunnen draaien op het erf en dat vroeg om extra ruimte. Ruimte die Jan van zijn buurman heeft kunnen kopen.

In de loop van de jaren ’60 werd het runnen van een groetenspeciaalzaak voor het echtpaar wat te zwaar. Ze verkochten de zaak aan de heer Van Dasselaar, een broer van degene die aan de Van Weedestraat als een groentezaak had. Deze heeft slechts enkele jaren de zaak voortgezet en de winkel is toen gesloten en gekocht door de familie Wim van Doorn.

Bijzonder aan de foto is, zo werd opgemerkt, dat er op de etalage “Vitaminenbron” genoemd wordt. Dat lijkt erop te wijzen dat de foto eigenlijk uit de tijd is dat de familie Van Dasselaar eigenaar was van deze winkel.

Van een van de familieleden kregen wij een foto aangereikt waarop Jan en Martha samen met enkele andere familieleden poseerden. Daarop ook hun beide honden. Op de foto achter vlnr: Adri Staal, Johanna Staal-Berg, Trees Molle en Mies Molle (uit Den Haag), Jan Werkhoven. Voor: Lida Staal, Martha Werkhoven-Berg, Bep Staal. Zwarte hond = Moor, de kleine Kazan.

De derde foto is er een van de huidige situatie waarin de woning als woonhuis wordt gebruikt.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden