Kies een jaartal

Sigarenmagazijn Soest

Gepubliceerd 04-01-2017

Deze keer een foto van een verdwenen sigarenwinkel in Soest, waarbij de eigenaresse bij de deur poseert. Het is een foto van voor de Tweede Wereloorlog. In 1940 beschikte Soest nl. al over telefoonnummers van 4 cijfers, terwijl op de etalage het tefoonnummer nog uit 3 cijfers bestond.
In die jaren waren er nog veel sigarenspeciaalzaken, zoals ook deze zaak alleen sigaren verkocht en wel uit de beste fabrieken.

De redactie zou graag wat achtergronden weten bij deze foto. Waar was deze winkel gevestigd? Wie zijn de eigenaren geweest, bestond het pand uit meer winkels zoals uit de foto wellicht valt op te maken. Bent u er nog klant geweest, of moest u wellicht daar sigaren voor uw vader of opa kopen.

Benieuwd naar uw verhalen dus. Graag even een berichtje.

Reacties

De redactie kreeg zeker in vergelijking tot eerdere geplaatste foto’s slechts een beperkt aantal reacties, waarvan de meesten een andere gedachte hadden bij de plaats van waar de winkel in Soest was gelegen.
Van de Soester Henk Hagen kregen we wat uitgebreidere reacties. Hij lijkt het onderwerp ook interessant te vinden want hij heeft naast de redactie ook het nodige speurwerk gedaan.

Sigarenmagazijn Torenstraat 3
De foto betreft een opname van het Sigarenmagazijn dat als adres Torenstraat 3 heeft gehad. Het was onderdeel van een thans niet meer bestaand pand, dat in de jaren ’20 is gebouwd en waarin in januari 1927 de eerste winkels werden geopend (een “De Eerste Soester Wijnhandel” van de heer Kuijpers en een drogisterij van de heer Maris. In februari 1927 opende de heer P. Bakker zijn Sigarenwinkel in een van de winkels in het grote pand. Ook Middelman opende in dit pand een zaak nadat ze eerder op Torenstraat 19 waren begonnen.
In maart 1933 nam de heer G. Narold (zie foto 2 wanneer de heedr G.J.J. Narold vestigt aan Torenstraat 3) deze sigarenwinkel over samen met de familie Smit. Al na een jaar verliet hij Soest en verhuisde naar Doorn en droeg de sigarenzaak over aan de heer J. Smit, die er tevens een leesbibliotheek in opende.(zie foto 3) Ook de heer Smit heeft niet lang op Torenstraat 3 zijn Sigarenmagazijn geëxploiteerd want in juli 1937 verhuisde hij naar de Steenhoffstraat hoek Raadhuisstraat, waar hij de leesbibliotheek ook voorzette totdat alle bibliotheken in de jaren ’60 werden ondergebracht in één organisatie (Openbare Bibliotheek die jarenlang aan de Albert Cuyplaan was gevestigd en tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Idea).
De foto zal dus uit 1933 of 1934 stammen en de vrouw op de foto is waarschijnlijk juffrouw Smit (familie van zijn ex-vrouw waarvan hij in 1912 is gescheiden).
In de loop van de jaren tot aan de afbraak zijn steeds meer winkels eigendom geworden van Middelman. 
Tijdens de 16 maanden dat de heer Narold eigenaar was noemde hij zichzelf geen winkelier maar stond in het bevolkingsregister ingeschreven als kelner en zou hij in een van de Soester café achter de tap gestaan hebben. De heer Narold die in 1950 in Den Haag is overleden veel keren verhuisd is in Nederland en overal slechts een beperkt aantal jaren heeft gewoond en werkzaam is geweest.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden