Kies een jaartal

Voetbalclub Hartboys 2

Gepubliceerd 01-02-2017

Deze keer  aandacht voor een van de Soester wijken: ’t Hart. Een wijk in Soest waarin de onderlinge band tussen de bewoners, zowel oud als jong voor en de eerste decennia na de oorlog groot was. Ze hadden ook hun eigen winkelvoorzieningen, veel vooral kleine winkels.

De mannelijke jonge generaties trof elkaar in die tijd vaak en organiseerden voetbalwedstrijden zowel op straat (dat kon toen nog) maar meer nog op het voetbalterrein van DIOS (Door Inspanning Ontspanning Soest) gelegen op de hoek Belvedereweg / Koningsweg (waar nu hallen staan van Smurfit). Achter het voetbalveld liep het Oude Grachtje, waar de spelers zich konden wassen. De voetbalvereniging beschikte wel over een kleedruimte voor officiële wedstrijden van de voetbalvereniging. Eigenlijk was het natuurlijk niet toegestaan deze velden zomaar door de jeugd te gebruiken. Groenteman  Dorus de Zoete hield altijd wel toezicht omdat hij zijn paard in een weiland vlakbij had staan. Wanneer hij werd gesignaleerd was het weg wezen.

Later werd besloten een eigen voetbalteam te creëren. Deze kreeg de naam “Hartboys”. Het team beschikte niet over een eigen voetbalveld en moest het hebben van wedstrijden die bij andere verenigingen gespeeld moesten worden. Het was in die tijd dus wel een “wild” voetbalteam waarin sommige spelers zaten die ook bij SEC of BDC speelden, hetgeen nog wel eens tot discussies aanleiding gaf en zelfs tot schorsingen leidde.

Hierbij een (wellicht niet al te duidelijke) foto van het team van Hart Boys gemaakt in 1947 met staand vlnr Hans de Boer, Nico Baltus, Ben Looman, Jan Veldhuizen, Kees Klomp, Tom Jansen, Piet Renooy. Zittend vlnr Gijs van Duinkerken, Thyme Renooy (broer van Piet), Ab Gaasbeek, Gerrie van den Brink, Bennie Daatselaar.

In de nummers 1 tm 3 jaar 2016 van het tijdschrift van de Historische Vereniging Soest “Van Zoys tot Soest’, zijn artikelen verschenen over de wijk ’t Hart in de periode 1930 tot 1955 geschreven door Jan Veldhuizen.

De redactie van Verdwenen Soest is nog op zoek naar ervaringen van bewoners uit de wijk ’t Hart en hun  belevenissen rondom de 2e Wereldoorlog in hun buurt.

Al eerder is op deze site geschreven over de "voetbalclub Hartboys".


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden