Kies een jaartal

Verdwenen Gymzaal

Gepubliceerd 15-02-2017

Deze week wordt er in Soest weer gesproken over een nieuwe Sporthal in Soest ter vervanging van de eerste sporthal, Beukendal, die in 1969 in gebruik is genomen. Wanneer deze over enkele jaren wordt afgebroken, is Beukendal meer dan 50 jaar intensief in gebruik geweest.

Sommige zalen zijn een korter leven beschoren. Zoals de gymzaal die op de foto staat. De foto is genomen vlak voor de ingebruikname in 1976. Deze gymzaal is inmiddels ook al weer afgebroken.

Wie kent de plaats waar deze gymzaal heeft gestaan en door wie deze gymzaal met name in gebruik is geweest. De gymzaal heeft vele gelijkenissen met de zaal die misschien wel gelijktijdig aan de Paulus Potterlaan is gebouwd. Gymzalen zien we in de afgelopen decennia met name gebouwd worden bij scholen. Ook hiervoor geldt dat in Soest in de jaren ’70 veel nieuwe scholen zijn gebouwd, maar dat er inmiddels ook al weer verschillende afgestoten zijn en de leerlingen elders zijn ingestroomd.

De redactie is benieuwd naar uw reacties.

Reactie:

De redactie ontving al snel na het verschijnen reacties en natuurlijk vooral uit de wijk ’t Hart, want de gymzaal stond bij de Groen van Printererschool en was gevestigd aan de Hartweg. De foto is gemaakt vlak nadat de bouw gereed was en de omgeving nog niet was aangepast met hekken. 
Naast de Groen van Prinstererschool maakten ook andere lagere scholen, waaronder de Prins Willem Alexanderschool, uit Soestdijk in die tijd gebruik van deze gymzaal. In de avonduren was de zaal in gebruik door verenigingen als volleybalvereniging Olympia, en de turnvereniging De Springbokken.
De gymzaal is in 1976 in gebruik genomen en gebouwd door bouwbedrijf HBC uit Hoogeveen en is maar ruim 15 jaar in gebruik geweest. Nadat er in september 1993 een grote brand (zie foto 2) heeft gewoed is deze snel afgebroken evenals de naast gelegen Groen van Prinstererschool.

Op dezelfde plek werden vervolgens woningen gebouwd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden