Kies een jaartal

Meubelhuis Zuid

Gepubliceerd 21-06-2017

Deze week een foto van een winkel/woonhuis waarop het linker raam “Meubelhuis Zuid” staat vermeld.

Het is waarschijnlijk de voorloper van de woninginrichting met dezelfde naam die vanaf eind jaren ’50 van de vorige eeuw aan de Soesterbergsestraat heeft gestaan tussen Eikenlaan en Gallenkamppelsweg. De laatste eigenaar van Meubelhuis Zuid was de heer A. Wijnands. Inmiddels is het pand waarin deze winkelinrichting was gevestigd aan de Soesterbergsestraat afgebroken en is er een winkel/appartementencomplex voor in de plaats gekomen.

De redactie is op zoek naar informatie waar dit pand heeft gestaan, c.q. wellicht nog staat. In welke periode dit pand is gebruikt voor deze woninginrichting alvorens te verhuizen naar de Soesterbergsestraat, wie de eigenaar ervan was.

Na de Tweede Wereldoorlog zien we veel oorspronkelijk kleine winkels ook in Soest groeien en verhuizen naar grotere panden, en zich ook nog eens specialiseren tot een beperkter segment van de markt, dan wel de zaak opsplitsen in verschillende onderdelen. Een mooi voorbeeld is de firma Middelman die begon aan de Torenstaat bijna naast Oude Kerk en vervolgens werd opgesplitst in woninginrichting en Kledingzaken met verschillende winkels verdeeld over Soest.

 

Reacties op het krantenartikel

Het pand stond/staat nog steeds aan de Birkstraat met nummer 91. De foto is genomen in 1951, toen de familie Wehmann in dit pand een meubelzaak had. In 1942 was de heer Wehmann in dit pand deze winkel begonnen. Hij kwam met zijn gezin uit Rotterdam, alwaar zijn huis en winkel gebombardeerd waren. In de oorlog is deze winkel kort, zo’n 1,5 jaar, open geweest omdat de heer Wehmann door de Duitsers elders tewerkgesteld werd (o.a. in Oekraïne). Hij kwam in 1948 weer thuis en startte de winkel weer op en bleef in dit pand tot 1954 toen een nieuw pand werd betrokken aan de Soesterbergsestraat. In 1966 is deze meubelzaak overgedragen aan een van zijn werknemers, de heer A. Wijnands. Thans zijn in dit pand o.a. Witgoed en Top’s Edelgebak gevestigd.(zie foto 4)

Bijzonder is dat in het pand, Birkstraat 91, tijdens de oorlog een deel van de Lagere School aan de Driehoeksweg was gevestigd. Dit omdat het gebouw aan de Driehoeksweg door de Duitsers in gebruik was genomen..  

Nadat Meubelhuis Zuid was verhuisd werd het winkel/woonhuis een melkzaak, later A&O supermarkt, met als eigenaar de familie Kortekaas (Van 1954 – 1975 Nico Kortekaas, aansluitend 1975 – 1988 zoon Aart). Nadat de supermarkt in 1988 gesloten was heeft er nog een parketwinkel in gezeten. Inmiddels is het pand al jaren een woonhuis. Het uiterlijk van het pand is niet veel gewijzigd ten opzichte van de situatie in 1951. (zie foto nummer 2: situatie in 1981 en foto nr. 3: foto uit 2017)


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden