Kies een jaartal

Fakkeldraagsters 1953

Gepubliceerd 15-07-2017

Vrijdag 21 juli. wordt in het Museum Soest een expositie geopend over de scoutinggroep “De Fakkeldraagsters”. Directe aanleiding is de 90ste verjaardag van Alie Frankena. Deze oud-leidster van de Soester scoutinggroep De Fakkeldraagsters is nog helder van geest. Haar geheugen heeft ontelbare historische feiten opgeslagen en dan is er ook nog het imposante fotoarchief. Dat geheugen en het fotoarchief vormen de basis voor een expositie.

Een van de foto’s die gepresenteerd wordt, is een groepsfoto van de kabouters gemaakt op Moederdag 1953. Deze foto werd vorige week al gepubliceerd bij de aankondiging van de tentoonstelling. Via de rubriek Verdwenen Soest doen we een poging om de namen van de kinderen en leidsters die op deze foto staan te achterhalen. Alie Frankena is zelf als nummer 24 op de foto te zien. Als leidster bij De Fakkeldraagsters had Alie de naam van “Oehoe”. ‘Oehoe’ was geliefd bij haar meisjes. Maar zij kon desondanks streng zijn.  De padvinderij had en heeft volgens Alie  een opvoedende taak.

Toen deze groepsfoto werd gemaakt, had de scoutinggroep net een nieuw Kabouterhuis betrokken op de plaats waar nu Cabrio aan de Soesterbergsestraat haar kleedkamers heeft. Thans hebben ze een clubhuis aan de Den Blieklaan.

De oproep of de meisjes herkend werden leverde de volgende namen op:

1: Cobie Wagemaker?; 2:Loes Swanink; 3: ?; 4:Willy van den Brink; 5: Anneke van Coevorden; 6:?; 7: Tonnie Kraaikamp; 8: Yvonne Hofman; 9: Rinie van Herwijnen;10: Ria of Ellie van Capelle; 11/12: ?; 13: Ineke Bakhuizen; 14: Ankie Swanink; 15; Ria of Elly van Capelle; 16: Hannie Riemsdijk; 17: Dita Verschoor; 18: Joke Appelboom; 19; Ingrid van Gent; 20: Betsy v.d. Linden; 21: Annie van Gent; 22/23: ?; 24: leidster Alie Frankena. Nog niet alle meisjes op de foto hebben dus nog een naam gekregen. Aanvullingen zijn van harte welkom.

Bijzonder was afgelopen week dat direct na het verschijnen van de Soester Courant Betsy van der Linden (nr. 20) de foto in de krant zag. Zij woont al vele jaren in Canada maar was op familiebezoek en bracht nog snel een bezoek aan het Museum voor haar terugreis vorige week donderdag. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden