Kies een jaartal

Barakken in Soesterberg

Gepubliceerd 27-09-2017

Deze keer wordt de hulp ingeroepen door de redactie van “OudSoesterberg”. De redactie kreeg een serie foto’s over Soesterberg aangeboden maar kan de locatie niet thuis brengen.

Op de foto staan enkele barakken op de achtergrond en op de voorgrond loopt een spoor-/tramlijn. Deze barakken stonden vaak op militaire complexen. Soesterberg heeft nog steeds veel kazernes staan en heeft natuurlijk ook een vliegbasis gekend. Overal is vaak sprake geweest van semi-permanente gebouwen zeker ook om personeel in te huisvesten. Ook de barakken op deze foto zijn voor huisvesting van werknemers geplaatst.

In de laatste uitgave van het verenigingsblad van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg is een artikel gewijd aan de salonwagens die aan de Postdwarsweg hebben gestaan en waarin werknemers van de Koninklijke Wegenbouw in waren gehuisvest.

Mogelijk dat ede barakken worden herkend. De daken met hun opbouw zijn niet in verband te brengen met degene die vroeger op het vliegkamp hebben gestaan, waarvan nog foto’s beschikbaar zijn.

Reacties

De foto en publicatie in de Soester Courant leverde niet zoveel herkenning op. Door een bewoner uit Huis ter Heide werd aangegeven dat de barakken wel eens op de Vlasakkers gestaan konden hebben. Hij trof in een boek “Amersfoort van onze  grootouders” een soortgelijke foto aan. De opbouw op het dak is wat dat betreft kenmerkend.

In de omgeving van Soesterberg, Amersfoort en Zeist hebben veel kazernes gestaan waar tijdens de dienstplicht ook veel militairen door de weeks sliepen. De Vlasakkers was een van de vele oefenterreinen ter grootte van 260 ha die deels op Soesterbergs grondgebied ligt. Zeker voor de 1ste Wereldoorlog maar ook daarna werd voor het personeel veel semi-permanente huisvesting geregeld waaronder barakken.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden