Kies een jaartal

Tabakszaak Birkstraat 65 Wijnands

Gepubliceerd 20-12-2017

De rubriek Verdwenen Soest zijn we in 2017 gestart met een foto van een Sigarenzaak die aan de Torenstraat stond. In de jaren na de oorlog was Soest vele tientallen Tabakszaken rijk, die niet  alleen langs de doorgaande weg stonden, maar ook in verschillende Soester wijken als ‘t Hart en de Bunt. Dit jaar wordt afgesloten et eveneens een foto van een Tabakszaak, die tot eind jaren ’60 in Soest gestaan moet hebben. Volgens informatie die bij de foto is gevoegd zou deze Tabakswinkel na sluiting volledig een woonhuis zijn geworden.

Wie helpt de redactie aan informatie waar deze Tabakszaak heeft gestaan, wie de eigenaar was en wat voor soort zaak het was en wie daar zijn  rokerij kocht voor zichzelf of voor zijn ouders. 
Op de Facebookpagina “Soest in Oude en Nieuwe foto’s” werden afgelopen week veel herinneringen opgehaald aan de Tabakszaak van de familie Meijering op de hoek Eikenlaan/Soesterbergsestraat. Een pand dat op 14 mei 2014 in deze rubriek aandacht kreeg en waaraan in het blad Van Zoys tot Soest (Lente 2015) een uitgebreider artikel was gewijd. 

Reacties:

De Tabakszaak was gevestigd in het pand Birkstraat 65. Deze Tabakszaak was in de periode 1952-1966 van de familie Wijnands, die vele tientallen jaren hier ook gewoond hebben. Vanaf 1966 is het pand op initiatief van de toenmalige koper, de familie van Altena, geheel in gebruik genomen als woning.

Deze Tabakszaak was niet de hoofdbron van inkomsten voor de familie Wijnands. Nadat de heer Co Wijnands eerst als pompbediende had gewerkt bij Autobedrijf Houdijk (later Nefkens) aan dezelfde Birkstraat, heeft hij door uitbreiding van het pand er een autobedrijf met werkplaats gevestigd. In 1966 is het bedrijf en de familie Wijnands verhuisd naar Stationsweg 6 alwaar ze lange tijd onder de naam Madjoe een garagebedrijf hadden.

Het pand is nog steeds in gebruik als woning. Pas na de oorlog heeft het pand huisnummer 65 gekregen toen de straat opnieuw huisnummers kreeg en de naam Birktstraat werd gewijzigd in Birkstraat. Dit was ongeveer tegelijkertijd met het moment dat het grondgebied van woonwagenkamp De Birkt aan het eind van de Birkstraat werd overgedragen aan de gemeente Amersfoort. Al weer vele jaren is dit woonwagenpark verplaatst naar industrieterrein De Isselt en staat hier Super Fun.

Foto 2 is genomen op het moment dat het pand volledig in gebruik is genomen als woonhuis. De foto is gekregen van mevrouw Angelina van Nooijen.
Foto 3 is genomen eind 2017 en geeft een beeld van de huidige situatie. 
Foto 4: Birkstraat 65 in 1996 uit het archief van Angelina van Nooijen

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden