Kies een jaartal

S.E.C. Kampioenschap in oorlogstijd Soest

Gepubliceerd 08-08-2007

Voetballen is schijnbaar een sport van alle tijden, of een land in vrede leeft of in tijden van oorlog maakt geen verschil. Het kan niet beroerd genoeg gaan in een land om bij voetballen de ellende even vergeten. Aktueel voorbeeld: Irak werd vorige week kampioen van Azie.

Ook plaatselijk, in Soest bijvoorbeeld. Nederland was twee jaar in oorlog maar de jaren 1941/42 waren voor voetbalvereniging SEC een goed voetbalseizoen. Oud voetballers van toen en supporters van SEC herinneren die tijd als de dag van gisteren, gejuich alom,zij werden kampioen in de vierde klasse en hadden zo de kans om te promoveren naar de derde klas KNVB..
De foto van vandaag, uit het archief van Jan Veldhuizen, is gemaakt op de feestavond van het kampioenschap. U ziet bestuur en spelers en dames tijdens de receptie in de voormalige zaal van hotel “Bos en Duin”, aan het eind van de Bosstraat. 
De jonge voetbalvereniging SEC ontstaan uit een combinatie van twee clubs, SOEST en E.S.V.A.C. waren nog maar enkele jaren gefuseerd. Drie wijze heren, de heer Lisee, Van Zadelhof en dr. Donker kregen toen met veel moeite club SOEST (de arbeiders) en ESVAC de (boorden club) tot een vereniging. Zij waren van mening dat het talent aan voetballers in Soest teveel verdeeld was.
De geschiedenis herhaalt zich, lazen we vorige week in de rubriek “Van heidehut tot residence” .Vandaag aan de dag hangt er mogelijk weer een fusie in de lucht, nu is SEC met Hees in overleg.
De eerste jaren van de oorlog werd er nog wel gevoetbald en in seizoen ’41/42 ‘werd door SEC zelfs het kampioenschap behaald. In de voorwedstrijden voor het kampioenschap konden niet alle spelers aanwezig zijn omdat sommige al gevaar liepen zich in het openbaar te vertonen en moesten onderduiken. Cees Reijerse was een van die velen, veroordeeld en ondergedoken in Amsterdam.

Razzia
Zondags moest SEC tegen Quick uit Amersfoort spelen en daar wilde ze graag Cees bij hebben, hij voelde er niet veel voor maar liet zich toch door bestuursleden overhalen mee te spelen. Cees stelde als eis dat er op de Schrikslaan, Beetzlaan en de Waldeck Pyrmontlaan gepost zou worden. De eerste helft van de wedstrijd verliep normaal maar 10 minuten in de tweede helft kwam agent Kees van Wijngaarden naar het veld en riep dat er razzia op komst was. Als agent van politie wist Van Wijngaarden deze dingen vaak uit de eerste hand. Reijerse rende wat hij kon het veld af, liep door van een huis aan de Waldeck Pyrmontlaan de keuken in en de voordeur uit. De mensen die zaten te eten schrokken zich rot. Reijerse spoedde zich naar Paul van Zoghel om daar op adem te komen. Zijn medespelers kwamen later de kleren van Cees brengen en hij daarna weer veilig in Amsterdam gekomen waar hij was ondergedoken.
De oorlogsjaren waren voor het verenigingsleven spannende en moeilijke tijden. Er was al gauw schaarste aan voetbalschoenen maar SEC zo vermeldt het boekje S.E.C.1923-1978 had het geluk in agent Van Wijngaarden een bestuurlid te bezitten die de voetbalschoenen voortreffelijk kon repareren. 

Doorgezakte veren
De beslissingswedstrijd voor het kampioenschap moest SEC in Bussum spelen, tegen
Allen Weerbaar. De belangstelling was vrij groot. Om niemand teleur te stellen werden 90 mensen in een bus gepropt. Het verhaal gaat dat de chauffeur van de bus de mensen vermaande bij een spoorovergang naar voren te komen omdat anders de bus met doorgezakte veren over de grond zou schuren. Op de terugweg werd de bus door de Duitsers gecontroleerd en moest de helft van de mensen de bus verlaten en zelf de weg naar Soest lopend zien te bereiken. De buschauffeur kreeg een bekeuring die uiteindelijk door de mensen gezamelijk werd betaald. 
Na dit kampioenschap in 1942 lag het verenigingsleven en ook het voetballen in Soest volledig plat. Dit kwam pas weer na de oorlog in 1946 langzaam opgang. In 1947/48 werd SEC opnieuw kampioen maar helaas opnieuw bleef de club steken in de promotie/gradatiewedstrijden. Tien jaar later had SEC meer succes. In de 5de en laatste wedstrijd tegen Swift in Amsterdam wist Lammert Ruttenberg de stand op 1-0 te brengen en daar bleef het bij. SEC was eindelijk 3de klas KNVB geworden.
We geven u voor zover bekend de namen van diegenen die op de foto voorkomen, ook de namen zijn van Jan Veldhuizen:

Namen
Aan de bestuurtafel vlnr A.de Leest; Cees van Wijngaarden secretaris; W.H.Hoek voorzitter; Uiting; Thijme Majoor; en Gerrit Hendrik van de Broek penningmeester.

2de rij staande: de scheidsrechter die de laatse competitiewedstrijd van SEC floot aan de Schrikslaan tegen RKBVV uit Blaricum (uitslag 8-0):Gerrit Elschot,ballenverzorger van SEC;dame naast Elschot onbekend;daarna echtgenote van A.de Leest; mevrouw Wijngaarden;mevrouw van de Hoek; mevrouw Uiting;mevrouw Majoor;mevrouw Aartje van de Broek/van Geijtenbeek,echtgenote van de penningmeester Gerrit Hendrik van de Broek.daarnaast de echtgenote van Eb Klompenhouwer (Marie Wonder), dan de SEC rechtsbuiten Eb Klompenhouwer,de spelermet het ongelooflijk harde schot.

Achterste rij:
Eert Jansen;Co van Herwaarden;volgende dame onbekend;dan Hennie Jansen,echtgenote van Evert;Henk van Kooy;aanvoeder Jan van Ginkel met echtgenote Cor van Ginkel van der Schagt;Meindert Verwoerd;Sjaan van Rouwendaal;dan Barend de Rooy (linksback);Cees Reijerse (bij SEC midvoor met ongelooflijke fraaie goals);doelman Floor van de Wijngaard met daarnaast zijn echtgenote;tenslotte Jan Reijnders (stopperspil) met rechts zijn echtgenote.
Mocht u de ontbrekende namen weten geef ze door op onderstaand nummer of adres..

Nagekomen commentaar: Onbekende dame naast Meindert Verwoerd blijkt Sjaan van Rouwendaal te zijn. Met dank aan Loes Butzelaar uit Beilen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden