Kies een jaartal

Kruidenierszaak Van Klooster Soesterbergsestraat

Gepubliceerd 14-02-2018

Een foto van een verdwenen winkel in Soest. Het betreft gezien de reclame op het pand en de etalageramen een Kruidenierszaak. Het is ook een foto met veel personen erop die poseren. Of deze allemaal deel uitmaken van de familie die eigenaar van deze winkel is, is een vraag die ook bij de redactie leeft.

De redactie is op zoek naar duidelijkheid waar deze winkel was gevestigd en welke personen op de foto staan. De foto maakt onderdeel uit van een serie foto’s die is geschonken aan de Historische Vereniging Soest/Soesterberg waarvan de meeste foto’s uit Soest-Zuid komen. De verwachting is dan ook dat in deze wijk de oplossing moeten worden gevonden.

Zoals al wel eerder aangegeven in deze rubriek waren vroeger in elke wijk kleine winkels aanwezig met ieder dus zo hun eigen doelgroep. Het is zelfs vaak zo, zeker voor de oorlog, dat de eigenaar elders in dienst was en dat de vrouw de winkel runde.

REACTIES:

De oproep zorgde voor verschillende reacties waarbij werd gedacht aan de Kruidenierszaak van Vreman (bij het toenmalige Busstation), een winkel op de Ossendamweg e.a.. Het is echter een foto van de Kruidenierszaak van de heer J. van Klooster welke bijna op de hoek stond van de Eikenlaan met de Soesterbergsestraat. Deze winkel heeft eind jaren ’20 (1929) plaats gemaakt voor een winkel/woonblok van 4 winkels (foto 2) welke enige jaren later uitgebreid werd tot 9 winkelunits waarachter de Driehoeksweg loopt (zie foto 4). Foto 3 geeft een beeld van de situatie van het winkelpand in 2018.

Een van de kleinkinderen van de heer Van Klooster wees ons erop dat haar moeder een van de kinderen was die op de foto stond. Het gezin had totaal 11 kinderen, waarvan er 7 op de foto staan. Toen de winkel plaats moest maken voor de nieuwbouw, verhuisde de kruidenierszaak naar de andere hoek met de Eikenlaan waarin nu een tandartspraktijk is gevestigd. In 1933 is de heer Van Klooster op 59-jarige leeftijd overleden en heeft zijn vrouw met een van de zoons de kruidenierszaak voortgezet.

Ook Hans Kruiswijk, historicus en zeer bekend met oud-Soest, meldde zich. Want het was voor hem een zeer bekende plek. Zijn vader heeft hier jarenlang een banketbakkerij gehad. Zijn ouders namen de zaak over van Jac. Van der Loo net voor de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer we de geschiedenis bekijken, hebben in het grote winkelpand al heel wat zaken gezeten, niet alleen winkels maar ook cafés en eetgelegenheden.

 

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden