Kies een jaartal

Bakkersfamilie Van den Oord in Soest

Gepubliceerd 09-05-2018

Bijgaand een foto van een verdwenen winkel in Soest. Het betreft een foto van een bakkersfamilie Van den Oord voor hun winkel aan het Kerkpad, later Kerkplein. De foto is rond 1925 gemaakt. Het betreft de heer en mevrouw Van den Oord, die in maart 1920 in Soest hun winkel zijn gestart nadat ze uit Rotterdam waren verhuisd naar Soest. Op de foto ook de 2 zoons, die later ook bakker zijn geworden. De oudste zoon heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in chocolade en had daarvoor een atelier aan de Merelweg. De familie was zowel brood- als banketbakker en vanaf de jaren ’30 werd ook zelf ijs gemaakt en verkocht in de aanbouw aan de winkel waarbij ook een thearoom was gevestigd. De bakkerij en winkel is in 1968 gesloten. Thans is Proeverij De Kuil in dit pand gevestigd, nadat er eerder een Turks restaurant in was gevestigd.

Deze keer dus niet nadrukkelijk een vraag of het pand wordt herkend maar meer een vraag om bijzondere herinneringen te delen uit de tijd dat er brood, banket en ijs werd verkocht en ook toen het een Turks restaurant is geworden. Wellicht zijn er nog foto’s van dit pand beschikbaar in het bijzonder van de terugkomst na het jaarlijkse dagje uit van de ouderen, wanneer zij op het Kerkplein de dag afsloten met een ijsje.

Reacties:

Op de foto vader en moeder Van den Oord -Geurts met links zoon Anton en rechts zoon Wim. Beide zoons zijn in het bakkersvak doorgegaan. Wim heeft de broodbakkerij van zijn vader vanuit deze locatie voortgezet en Anton is begonnen met banket aan de Koninginnelaan, een zaak die is overgenomen door de heer Van der Hulst omdat Anton zich ging specialiseren in chocolaterie/bonbons onder de naam Lugano (eerst op de Sint Theresiastraat en later op de Merelweg). Een van de reagerende personen gaf aan dat hij als bijverdienste naast zijn school op zaterdag daar werkte en bijvoorbeeld brood naar de Koninginnelaan reed en van daaruit gebak mee terug nam die aan het Kerkplein dan werd verkocht.

In de jaren ’30 werd de winkel op de foto uitgebreid met een ijssalon annex tearoom. Dat het ijs lekker en bekend was blijkt wel uit de reacties die ontvangen werden naar aanleiding van deze rubriek.

De reacties leverde ook namen op van medewerkers die er hun opleiding had gevolgd, want de heer Anton van den Oord sr. nam in de jaren ’30 en ’40 ook knechten aan die bij hem de opleiding tot bakker konden volgen, zoals bijvoorbeeld bakker J. Van Leek Sr. met zijn winkel aan de Beukenlaan. Sommige knechten waren zelfs inwonend.

Ondanks dat de winkel in 1968 is gesloten, zijn er nog velen die herinneringen hebben aan deze winkel en luxe brood dat daar al gebakken werd.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden